Cursus cyanotype

Tijden: 09.30 tot 12.00 uur
Kosten: € 210,- in totaal (excl. materiaal voor het eindproduct)
Soort aanbod: Cursus
Startdata: 17, 24 en 31 januari 2024 of 14, 21 en 28 februari 2024
Duur: 3 lessen
Extra Info: De cursus gaat door bij minimaal 6 deelnemers. (Maximaal 10 deelnemers)

Cyanotype is een van de oudste technieken om afdrukken te maken en een voorloper van de huidige fotografie. Botanicus en de eerste vrouwelijke fotografe Anna Atkins is wereldberoemd geworden met haar cyanotypes van algen en varens. Een van haar boeken is te bewonderen in het Rijksmuseum Amsterdam. De cyanotype techniek wordt nog steeds gebruikt.

In deze driedaagse cursus leer je de basis van deze magische druktechniek eerst op papier en daarna wordt er geëxperimenteerd met drukken op stoffen. Je leert zelf papier en stof lichtgevoelig maken en te experimenteren met belichting. Er worden verschillende materialen gebruikt om een afdruk van te maken. Denk aan bloemen, planten, veren, touw, kant en andere (semitransparante) materialen, zoals verpakkingsmateriaal of eigen gemaakte vormen en tekeningen. Je gaat eigen foto-negatieven afdrukken om je werk persoonlijk te maken.

Na twee sessies uitproberen van de verschillende mogelijkheden wordt er in de laatste les een persoonlijk eindproject maken. Je gaat bijvoorbeeld een tas, sjaal, kussen of t-shirt drukken of een persoonlijke serie maken waarmee je (thuis) een wandcollage of quilt kunt maken.

Na deze cursus heb je voldoende kennis en ervaring om met deze techniek zelf verder te gaan.

Laeta Lazet

Laeta Lazet

Ik ben Laeta, multimedia kunstenaar en kunstdocent. Ik werk met keramiek, fotografie, drukwerk en restmaterialen van textiel, wol, karton, plastic, etc. Ik werk zowel plat als ruimtelijk. Maar het doen van onderzoek en het artistiek proces staat voor mij voorop. Mijn beeldende zoektocht begint altijd met een object uit mijn dagelijks leven. Ik haal het object los uit zijn wereld, uit mijn wereld. Door middel van processen als omzetten in ander materiaal, vervormen, fragmenteren, afstand nemen, etc. ga ik opzoek naar verborgen ruimtes en bijzondere eigenschappen. Zo ontstaan er nieuwe werelden, die mij tevens in staat stellen met andere perspectieven te kijken naar onze eigen wereld. Dat filosoferen en nadenken met hoofd en handen over onze wereld doe ik graag. Ik ben van mening dat het ons allemaal zou helpen als we ons oprecht nieuwsgierig openstellen voor al het andere waarmee we de wereld delen. Zo ook het materiaal waarmee we werken in workshops en cursussen. Ik neem mijn cursisten heel graag mee in die wereld van nieuwsgierigheid en beeldend experiment.

Meer resultaten...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
voorstelling
vacature
muziek
cursus
film
evenement