Quo Vadis, Aida?

angst discriminatie groftaalgebruik

Geregisseerd door Jasmila Žbani?

Acteurs: Jasna Đuričić,Boris Isakovi?,Raymond Thiry,Juda Goslinga,Sanne den Hartogh,Teun Luijkx,Johan Heldenbergh,Reinout Bussemaker,Micha Hulshof,Sol Vinken,Job Raaijmakers,Joes Brauers

Duur: 102 minuten

Drama
IMDB logo 7.9 op basis van 16,738 reviews

Quo Vadis, Aida? is een Bosnische speelfilm van Jasmila Žbani? (GRBAVICA, winnaar Gouden Beer) die een fictieve weergave geeft van de genocide in Srebrenica. Met onder anderen Raymond Thiry (PENOZA) en Johan Heldenbergh (THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN) als Dutchbatters. Aida (Jasna Đuričić) werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN-basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger.

De film toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen. Tot dan is Aida er zeker van dat de VN ze zou beschermen, maar als de chaos steeds groter wordt, probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden. Meer dan 8.000 Bosnische vluchtelingen worden omgebracht. Quo Vadis, Aida? werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse film en geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië en Toronto. De film won meerdere prestigieuze prijzen waaronder de Publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de Grand Jury Award op Movies that Matter. ‘Meeslepend, aangrijpend en hartverscheurend,’ aldus Variety.

Jouw bezoek aan GIGANT
Wij zijn ontzettend blij je weer welkom te mogen heten in onze filmzalen. Op dit moment hebben onze filmzalen een beperkte capaciteit i.v.m. de 1,5 m maatregel. Wil je verzekerd zijn van een plek wacht dan niet te lang met het kopen van jouw filmticket.

Kijk voor meer informatie over de maatregelen die wij nemen en jouw bezoek aan GIGANT op deze pagina.

VPRO
“De Bosnische regisseur Žbanić blijft de hele film dichtbij Aida, die koste wat kost wil voorkomen dat het Bosnisch-Servische leger ook haar man en twee zonen in handen krijgt. Spannend, aangrijpend en belangrijk.”
AD
“Quo Vadis, Aïda? maakt de onmacht en ontreddering in Srebrenica voelbaar.”
Trouw
“Aangrijpende reconstructie van de hel van Srebrenica.”
FilmVandaag
“Ontroerend verhaal dat de pijn, wanhoop, afschuw en het lijden illustreert van de genocide die plaatsvond in Srebrenica in 1995. Deze film vertelt het verhaal van Aida, een voor de Verenigde Naties werkende tolk, slechts een van de duizenden wiens leven werd verwoest.”
NRC
“De film geeft een aangrijpende en pijnlijk accurate reconstructie van de val van Srebrenica en maakt juist indruk omdat hij niet imposant of stellig wil zijn. ”
de Volkskrant
“Regisseur Jasmila Žbanić maakt het trauma van Srebrenica springlevend met haar directe, indringende stijl. ”
het Parool
“Het is een essentiële film. Dat het ook nog een sterke film is, is bijna bijzaak – maar dat is het wel.”
Tickets & Tijden

Filmtickets

Normaal € 10,50
Cineville € 0,00
Vriend € 7,00
Kinderen t/m 13 jaar € 5,00
Culture Club € 0,00

Tickets & tijden

Morgen