Het Atelier: Portret van Hella

Geregisseerd door Freek de Jonge

Duur: 120 minuten

documentaire kunst

Het portret van oma Lientje dat prominent in de woonkamer hing, heeft Hella al vroeg doen beseffen dat daar een groot verdriet achter schuilging. Geen wonder dat juist dat schilderij het uitgangspunt is geworden van een documentaire over haar opmerkelijke creatieve veerkracht.

Tijdens de lockdowns trok Hella zich terug in haar atelier om een oude liefde op te pakken: het schilderen. Wat ooit op de Rietveldacademie was misgegaan, is in twee jaar opgebloeid tot een eigen stijl met persoonlijke verhalen. Dagelijkse wandelingen, met haar man Freek, over de Joodse Begraafplaats die op 200 meter van het Atelier ligt, voorzien dit verhaal van een verrassende context.

In het Atelier voert Hella gesprekken met vrienden en vriendinnen, haar vader, een vitaliteitsprofessor en een vormgever. Freek de Jonge heeft er een verhaal uit gedestilleerd en samen met Hella de opnames vormgegeven.

Gedurende tachtig minuten krijgen we een beeld hoe ze keer op keer het elan vond om teleurstelling en kwetsuren te overwinnen en om te buigen naar het scheppen van een indrukwekkend gevarieerd oeuvre.

Programma:

  • Korte introductie
  • Korte animatiefilm: Die Ene (Een animatiefilm van Silvester Zwaneveld op basis van het verhaal De Spin uit de Mythe (1983) van Freek de Jonge)
  • Het Atelier: Portret van Hella
  • Nagesprek met Hella door Freek de Jonge

Die Ene

Freek de Jonge – Silvester Zwaneveld

De Spin omgetoverd tot animatiefilm

Van het verhaal de Spin uit De Mythe (1983) is een animatiefilm van ongeveer 10 minuten gemaakt: Die Ene. De regie is van Silvester Zwaneveld, Freek heeft zelf de voice-over ingesproken. Die Ene wordt vertoond voorafgaand aan Het Atelier: Portret van Hella.

Tickets & Tijden

Filmtickets

Normaal € 12,50
Cineville € 0,00
Vriend € 10,00

Tickets & tijden

Maandag 17 april
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
voorstelling
vacature
muziek
cursus
film
evenement