Bij Drumschool Apeldoorn geven wij les aan kids, jongeren en volwassen. We creëren een relaxte, vertrouwde en inspirerende omgeving waardoor jij je als drummer maximaal kan ontwikkelen. Daarnaast bieden we je de kans om aan workshops, band dagen en studioprojecten mee te doen. Bij de Drumschool Apeldoorn kan je ook terecht voor een vooropleiding conservatorium. We werken samen met Fontys Rockacademie en andere vakopleidingen.
Door muziek te maken of naar muziek te luisteren activeer je vrijwel ieder gedeelte van je hersenen. Als je aan het drummen bent geef je je brein dus een intensieve training. En die training draagt bij aan de ontwikkeling van je motorische & cognitieve vaardigheden, je empatisch vermogen, je sociale ontwikkeling én je fysieke en mentale gesteldheid.
Uit onderzoek blijkt dat met name kinderen die met muziek bezig zijn een groter hersenvolume ontwikkelen. De frontale schors en de verbindingen tussen belangrijke neurale netwerken zijn in ontwikkeling. Muziek spelen en luisteren verrijkt deze verbindingen en daarmee de samenwerking tussen verschillende gebieden in het brein. Daardoor hebben kinderen die muziek maken een groter visueel-ruimtelijk vermogen en een vergoot cognitief gebied in de hersenen.
Uit een ander onderzoek blijkt dat langdurig muziekonderwijs een positieve invloed heeft op cognitieve vaardigheden zoals planning, zelfbeheersing en concentratievermogen. Ook is er mogelijk een far transfer-effect op rekenen en taal, omdat de gemeten cognitieve functies ook belangrijk zijn voor rekenen en taal. Voor het maken van muziek heb je dezelfde en vergelijkbare hersengebieden en -netwerken nodig als voor het oplossen van een moeilijke rekensom.
Door het maken van muziek versterk je verbindingen in de hersenen die een grote rol spelen bij sociale cognitie, oftewel empathie, hierdoor zijn muzikanten mogelijk socialer dan niet-muzikanten. In een band spelen of überhaupt samen muziek maken heeft een extra positief effect op het sociale aspect. Je leert samenwerken aan een gezamenlijk doel, het waarderen van andermans skills, omgaan met feedback en dat allemaal terwijl je je eigen plek in de groep ontdekt.
Ook komt er een aantal stofjes in de hersenen vrij als we luisteren naar muziek of als we een instrument bespelen. Dat komt doordat de dieper gelegen delen in het brein, die ook betrokken zijn bij emoties, actief worden. Zo komen er bijvoorbeeld endorfines vrij en maak je dopamine aan waardoor je je opgewekter kunt voelen. Daarnaast komt er door samen muziek te maken oxytocine vrij, een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij sociale contacten en het voorkomen van depressies.
Last but not least ontwikkel je als drummer als geen ander je motorische vaardigheden. Al je ledematen gaan met elkaar samenwerken omdat je ritmes speelt die allerlei combinaties van je handen en voeten vereisen. In de loop van tijd zal ook de fijne motoriek zich steeds meer gaan ontwikkelen omdat voor de muziek die je op een hoger niveau maakt een verfijndere en preciezere aanpak nodig is.