Dodenherdenking & Bevrijdingsdag

Op 4 en 5 mei vertonen we drie bijzondere films in ons filmtheater.

4 mei – Bewariërs | Voorpremière

In de documentaire Bewariërs worden drie verhalen verteld over de tijdens Tweede Wereldoorlog in bewaring gegeven bezittingen, hun Joodse eigenaren én de bewaarders ervan. Bezittingen die vaak na de oorlog niet meer werden teruggegeven, tegen de achtergrond van een naoorlogs klimaat van antisemitisme en ingewikkelde bureaucratie die rechtsherstel bemoeilijkte. Bewariërs behandelt het gat in het collectieve Nederlandse geheugen dat zelfs na bijna 80 jaar nog steeds niet is gevuld.

5 mei – The Pianist

Op 23 september 1939 speelt de jonge pianist Wladyslaw Szpilman ‘Nocturne in d-mineur’ van Chopin op de radio, terwijl de Duitsers Warschau platbombarderen. Een half uur na afloop van dit optreden wordt ook de zaal van de Poolse omroep geraakt en is de zender definitief uit de lucht. Szpilman schreef zelf een boek over zijn ervaringen na de bezetting, dat als basis diende voor de film. De film wordt opnieuw uitgebracht in 4K.

5 mei – L’abbé Pierre

Franse biopic over Henri Grouès, beter bekend als Abbé Pierre en oprichter van de Emmausbeweging. Grouès wordt geboren in een rijk gezin, maar besluit op zijn 18e om zijn hele erfdeel te verdelen onder de armen. Na jaren in het klooster en als verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog wordt hij gekozen parlementslid in Parijs. Daar gebruikt Abbé Pierre zijn inkomsten om de zwaksten in de maatschappij een toekomst en een thuis te bieden. De rol van Abbé Pierre wordt indrukwekkend vertolkt door Benjamin Lavernhe (Jeanne du Barry, The French Dispatch), wat hem een César-nominatie opleverde voor Beste Acteur.

Meer resultaten...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
voorstelling
vacature
muziek
cursus
film
evenement