Oom Ludwig

Oom Ludwig Een muzikaal verhaal over Karl van Beethoven

“Oom Ludwig” wil op een kunstzinnige manier actuele thema’s aan de orde stellen en bespreekbaar maken zoals o.a. opvoeding, richting geven aan je leven, je eigen weg durven gaan en depressiviteit. Een voorstelling die tot nadenken stemt en tot gesprek kan uitnodigen.
Dit alles aan de hand van een intrigerend, waargebeurd verhaal. Dat wat ooit gebeurde, gebeurt nog steeds; hoe laten wij jongeren opgroeien?

We bevinden ons in een expositie over Ludwig van Beethoven. De jonge gids, Jan Pieter, vertelt het publiek het waargebeurde verhaal van de neef van oom Ludwig: Karl.

Karl heeft een moeilijke jeugd: Zijn moeder zit een jaar in de gevangenis, zijn vader is ziek en overlijdt. Tot overmaat van ramp wordt de dove broer van zijn vader, oom Ludwig, zijn voogd. Er volgt een strijd tussen volwassenen waarvan het kind de dupe is: kostscholen, vluchten, eenzaamheid en het niet kunnen voldoen aan de torenhoge verwachtingen van zijn beroemde oom. Karl ziet zijn situatie als uitzichtloos en besluit zelfmoord te plegen. 

In de voorstelling gaat de gids Jan Pieter in op de vraag hoe het zover heeft kunnen komen. Hij raakt steeds meer betrokken bij het verhaal van Karl, leest voor uit brieven en andere documenten en ziet parallellen met zijn eigen leven. Verleden en heden vloeien in elkaar over.

“Oom Ludwig” is een eigentijdse voorstelling die luchtigheid, humor en dramatiek combineert, gebaseerd op waargebeurde feiten.

Deze muzikale voorstelling wordt gespeeld door:

Jurriaan de Vos (1992): acteur, teksten, regie
Aldo de Vos (1996): gitaar, slagwerk, compositie
Hannah de Vos-Beckers (1963): fagot, teksten, regie
Huub Beckers (1961): altviool, arrangementen

Oom Ludwig
Oom Ludwig
Oom Ludwig
Oom Ludwig