OKW lezing door Hans Dinklo

OKW lezing door Hans Dinklo Digitalisering, zegen of ramp?

Samenvatting

Digitaal is afgeleid van digitus, vinger, en refereert aan tellen met de vingers. Data wordt digitaal genoemd als het slechts een aantal discrete waarden kan aannemen. Dat kunnen bijvoorbeeld decimale cijfers (digits) zijn. De binaire digit wordt bit genoemd. Digitalisering is dan het omzetten van analoge data in bits! Het begrip digitalisering is reeds vanaf decennia geleden uitgegroeid tot een breder begrip. Thans wordt onder digitalisering verstaan de grote veranderingen die zich in de maatschappij voltrekken door exponentiele groei van de informatietechnologie.

De helft van de wereld is nu online en de rest zal wel volgen. Door surfen, klikken en appen ontstaan er grote hoeveelheden ongestructureerde data die voor een belangrijk deel in handen van de superstar firms zijn. (Big data).  Door slimme algoritmen en intelligente software ontstaan er veel nieuwe toepassingen. De kans dat ‘denken’, het menselijk brein, wordt overgenomen door kunstmatige intelligentie en ‘doen’ door robots kan een angstig toekomstscenario zijn. Wordt dit dan een zegen of een ramp voor de mensheid.

 

Hans Dinklo

J.A.(Hans) Dinklo studeerde informatietechniek in Delft, waardoor de rode draad door zijn beroepsleven informatietechnologie is geworden. Heeft hierover veel gepubliceerd en voordrachten gegeven. Was bestuurlijk nationaal en internationaal actief op zijn vakgebied. Ook actief als bestuurder in het onderwijs en deeltijdhoogleraar informatiekunde. Daarnaast brede maatschappelijke en politieke interesse met als gevolg veel bestuurlijke functies. Beloond met officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Bekijk voor meer informatie de agenda van OKW

OKW lezing door Hans Dinklo