GRAS | De verhalen van Rico

GRAS | De verhalen van Rico

'De verhalen van' is de serie van GRAS waarbij we in de verhalen achter de muzikanten duiken. We gaan op zoek naar antwoorden op vragen als, 'waar haal je je inspiratie vandaan?', 'hoe ziet jouw schrijfproces er uit?' en ‘hoe ben je gekomen waar je nu bent?’. Ditmaal is hiphopheld Rico te gast! Naast dat onze host Martijn Crama Rico interviewt is er ook veel ruimte voor jouw vragen!

Ricardo McDougal heeft zijn HBO nooit afgemaakt, omdat hij meer prioriteit gaf aan zijn liefde voor tekstschrijven/rappen. Zo veranderde zijn hobby in een fulltime job met de rapformatie Opgezwolle. Deze crew boekte veel successen en won in korte tijd vele prijzen, waaronder Gouden Grepen, State Awards en een Zilveren Harp. In 2007 viel de groep uiteen en ging Ricardo oftewel Rico verder met zijn collega rapper en vriend Sticks. Samen en solo maakten zij meer dan 10 albums. Naast de vele poppodia zijn er weinig festivals waar zij niet gestaan hebben (o.a. Pinkpop, Solar, ITGWO, Oerol, Bevrijdingsfestivals, Paaspop en maar liefst 10 keer op Lowlands).

Tot op de dag van vandaag is Rico actief in de muziek en toert hij jaarlijks in verschillende poppodia door het land. Naast het muzikanten leven heeft hij in samenwerking met Travers Welzijn een ontmoetingsruimte opgericht, genaamd Fakkelteit. Zo’n 50 jongeren in en om Zwolle komen daar wekelijks om in de breedste zin van het woord met (rap)muziek bezig te zijn. Zo kan hij zijn ervaringen en skills delen en als een fakkel doorgeven.

De host is dit keer Martijn Crama. Martijn presenteert en interviewt zo’n tien jaar op evenementen voor muzikanten. Denk dan bijvoorbeeld aan Noorderslag of de Muzikantendag. Dit doet hij naast artiestenmanagement van bijvoorbeeld TAPE TOY en zijn werk als ‘music management' docent op het ArtEZ conservatorium. In 2018 verscheen het eerste boek van Martijn: ‘Basisbagage’. Het boek is geschreven voor muzikanten die hun weg zoeken of dreigen te verdwalen in de muziekindustrie. Eerder interviewde hij live in de theaterzaal van GIGANT frontman van De Dijk: Huub van der Lubbe.

GRAS | De verhalen van Rico