Concert met Mauthausen Liederen en Brecht Liederen

Concert met Mauthausen Liederen en Brecht Liederen rebellen, dwarsdenkers & Entartete Kunstler

Mauthausen & Brecht
€ 10,00

Mauthausen & Brecht - CJP
€ 7,50

Mauthausen & Brecht - tot 21
€ 7,50

Gastenlijst
€ 0,00

Bedragen zijn exclusief €1,20 transactiekosten per online bestelling.
zaterdag
7 maart
20:00
20:00
Theaterzaal Walvis

Theodorakis en Brecht waren de rebellen, dwarsdenkers en Entartete Kunstler van hun tijd en land (Griekenland en Duitsland).

De Griekse componist, dirigent en politicus Mikis Theodorakis is wereldberoemd door zijn filmsong ‘Zorba de Griek’, maar ook door ‘De Mauthausenliederen’ en door het koorwerk ‘Cato General’.
Theodorakis heeft een groot deel van zijn muziek gecomponeerd als politieke gevangene van het kolonelsregime in het Griekenland van de jaren 1967 tot 1970. Hij heeft daarbij gebruik gemaakt van gedichten van Pablo Neruda en Iakovos Kambanellis. Iakovos Kambanellis was van 1943-1945 gevangene in het concentratiekamp Mauthausen. De Mauthausenliederen worden geïllustreerd door gouaches van de joodse kunstenares Charlotte Salomons.

Er is een dialoog van Bertolt Brecht op dit Theodorakis-concert van toepassing:

- Moet je in slechte tijden eigenlijk wel zingen?

- Ja, dan moet je ook zingen… Over slechte tijden!

Na de pauze brengen Hanneke en Juul een programma met Vrouwenliederen, die gemaakt zijn aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, die een ode zijn aan het feminisme en een waarschuwing voor het fascisme.
‘Het leven begint in de moederschoot,’ zegt Hanns Eisler, ‘En het eindigt veel te vaak op het slagveld van de man!’

De joodse componist Hanns Eisler en de dichter/theatermaker Bertolt Brecht staan in Hitler-Duitsland op de zwarte lijst en vluchten via Engeland naar Amerika. Daar maken ze een twintigtal liederen voor de vrouwen uit de onderklasse. Het worden hoogtepunten van de Duitse Liedkunst.

 

Door: Hanneke Evink (zang) en Juul Beerda (accordeon)

Concert met Mauthausen Liederen en Brecht Liederen