De Goeie Films van 2022

Klaar voor de start? Af! In 2022 vlogen we in volle vaart er weer op uit. Fladderen, dwalen, rennen, reizen. En – niet te vergeten – naar de film.

De afgelopen weken konden jullie stemmen op je favorieten van 2022. En de stemmen zijn geteld! Van alle goeie films van afgelopen jaar vonden jullie er een paar de aller-, állerbeste:

  1. Close
  2. Everything Everywhere All at Once 
  3. The Worst Person in the World 
  4. Drive My Car
  5. Good Luck to You, Leo Grande
  6. Licorice Pizza
  7. C’mon c’mon
  8. Triangle of Sadness
  9. Decision to Leave
  10. Boiling Point

Wil je al die goeie films in de top 3 nog een tweede, derde of achtste keer kijken? Of heb je er eentje gemist? Op zaterdag 7 januari vertonen we Close, Everything Everywhere All at Once en The Worst Person in the World opnieuw op het witte doek. 

Close

Leo en Remi, 13, zijn vrienden zo lang ze zich kunnen herinneren. De vriendschap is vrolijk, intens en bovenal onafscheidelijk. Toch lijkt een ogenschijnlijk onschuldige gebeurtenis genoeg om hen uit elkaar te drijven. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot de moeder van Remi. Lukas Dhont maakt met Close een tedere en aangrijpende film over vriendschap en verantwoordelijkheid. Met zijn tweede film won regisseur Lukas Dhont (Girl) de prestigieuze Grand Prix van het Film Festival Cannes 2022.

Everything Everywhere All at Once

Evelyn (Michelle Yeoh) heeft samen met haar man Waymond (Key Hun Quan) een onsuccesvolle wasserette, een rebellerende dochter en een belastingaangifte die maar niet lijkt te eindigen. Exact op het moment dat het allemaal te veel wordt, verscheurt het universum in een oneindig aantal universums en is Evelyn niet langer alleen een wasserettehouder, maar ook internationaal bekende filmster, kungfu-meester, chef-kok of misschien de held die iedereen al die tijd nodig had.

Er kunnen reeksen met lichtflitsen of patronen voorkomen met gevolgen voor lichtflitsgevoelige kijkers.

The Worst Person in the World

Julie wordt bijna dertig, maar kan geen genoegen nemen met haar leven. Wanneer ze dertig wordt, besluit Julie meer uit het leven te halen en zet ze een punt achter haar stabiele relatie met de 45-jarige succesvolle schrijver Aksel. Ze ontmoet de jongere en knappe Eivind, met wie ze zich in een nieuw avontuur stort.

The Worst person in the world was geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Cannes Filmfestival 2021. Actrice Renate Reinsve won er de Palm voor Beste Actrice.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
voorstelling
vacature
muziek
cursus
film
evenement