The Wizard of Oz

The Wizard of Oz De klassieker terug op het witte doek

Victor Vleming
104 min.

Sprankelende, meeslepende en inmiddels met recht, een klassieke musical over weesmeisje Dorothy Gale uit Kansas, die per tornado terechtkomt in het sprookjesachtige Oz. Daar aangekomen maakt ze al gauw een bonte verzameling aan vrienden bestaande uit een tinnen man, een vogelverschrikker en een laffe leeuw.

Dorothy (gespeeld door een jonge Judy Garland) is een weeskind dat bij haar oom en tante in een grauwe streek in Kansas woont. Wanneer hun boerderij wordt getroffen door een tornado, wordt ze geraakt door rondvliegend puin. Als ze weer bijkomt, bevindt ze zich in het prachtige land van Oz, een magische plek met heksen, dwergen en tovenaars. De enige die Dorothy kan helpen om weer naar huis terug te keren, is de mysterieuze Wizard of Oz. De reis naar zijn kasteel, over de yellow brick road, is een enerverende tocht waarbij ze wordt bijgestaan door een aantal onverwachte vrienden: The Scarecrow, The Tin Man en The Cowardly Lion. Ook Dorothy’s vrienden zijn op zoek naar iets: de vogelverschrikker heeft hersenen nodig, de tinnen man een hart en de bange leeuw een flinke dosis moed.

The Wizard of Oz is een van de grote MGM-musicals uit de jaren dertig. De film is inmiddels toegevoegd aan het Memory of the World Register van UNESCO, de Werelderfgoedlijst.

The Wizard of Oz

Tijden & Tickets