The Whistlers

The Whistlers 15 JAN | IFFR Preview Tour + Filmkrant.Live inleiding door Laura van Zuylen

Corneliu Porumboiu
98 min.

De Roemeense politie agent Cristi is in Boekarest informant voor de lokale maffia. Er wordt een complot gesmeed om de corrupte zakenman Zsolt uit de gevangenis te bevrijden. Om zonder risico met zijn handlangers te kunnen communiceren vertrekt hij naar het bergachtige Canarische eiland La Gomera om daar te worden onderwezen in de inheemse fluittaal “El Silbo Gomero”. Een taal die daar sinds oudsher door de lokale bevolking gebruikt wordt om over grote afstanden berichten te kunnen doorgeven.

Samen met femme fatale Gilda moet hij proberen onder de radar te blijven en laveren tussen verraad en bedrog. Met de intelligente neo-noir film The Whistlers maakte de Roemeense filmmaker Corneliu Porumboiu (12:08 East of Bucharest, Police Adjective) voor het eerst een film buiten zijn geboorteland maar de corruptie binnen de Roemeense samenleving is het terugkerende onderwerp van de film.

Porumboiu was een van de belangrijkste leden van de Roemeense New Wave die in de vroege jaren 2000 ontstond en zich kenmerkte door scherpe portretten van een samenleving die overgaat van communisme naar kapitalisme. Zijn films onderscheiden zich door hun nauwkeurig waargenomen realisme, minimalisme en donkere humor.

 

---------------

“Een ingenieuze hedendaagse film noir.” - ★★★★ NRC  

“Hoog tempo in amusante neo-noir.” - ★★★★ Volkskrant

“De Roemeense new wave verandert in Hitchcockian, in deze duizelingwekkende noir-thriller.” - ★★★★ TimeOut

“Een elegant en stijlvol vervaardigd stuk entertainment.” - ★★★★ The Guardian

“Licht-absurdistisch en vaak komisch.” - ★★★ VPRO Cinema

"Deze Roemeense parodie op de Amerikaanse heist movie – een overval- of kraakfilm – goochelt met de clichés van het genre, draait ze binnenstebuiten, bakt er een taart van en doet er slagroom op.’’ - ★★★★ Trouw

"Klassieke film noir met frisse draai.’’ - ★★★ Telegraaf

“Fantasierijk misdaadverhaal vol grootse personages.” - Het Parool

"The Whistlers is Porumboiu’s productioneel grootste film waarbij hij verder kijkt en de diepte van taal zelfs durft te benaderen vanuit gefloten communicatie. Een ambitie die valt te prijzen " - Filmkrant 

 

-----------------------------------------

IFFR Preview Tour : 15 januari 2020
Als voorproefje op het komende IFFR (International Film Festival Rotterdam 22 jan - 2 febr)) vertonen we op 15 januari alvast één van de films die op het IFFR te zien zijn. Kun je die alvast van je watchlist afstrepen!

Daarbij komt er op 15 januari ook filmkrantjournalist Laura van Zuylen van de Filmkrant een inleiding verzorgen bij deze film onder de noemer Filmkrant.Live. Een extra goede reden om deze indrukwekkende film bij ons te komen bekijken! 

The Whistlers
The Whistlers
The Whistlers

Tijden & Tickets