Sidik en de panter

Sidik en de panter Movies That Matter | Films voor en over de rechten van de mens

Reber Dosky
83 min.

In het adembenemende berglandschap van Koerdisch Irak zoekt Sidik naar een panter, die al 25 jaar niet in het gebied is gesignaleerd. Hij hoopt dat met de vondst van de panter het gebied tot nationaal reservaat wordt verklaard, waarmee oorlogen en conflicten tot de verleden tijd zullen behoren. Met een verrekijker en camera’s loopt Sidik door de bergen waar zijn vader en opa hem voorgingen. Zijn zoektocht wordt enkel onderbroken door passanten die zijn pad kruizen. Sidik luistert naar hun verhalen, geeft advies, en deinst er ook niet voor terug de confrontatie aan te gaan met een gewapende jager. Te midden van indrukwekkende landschappen blijft Sidik zoeken. Voor hem staat de vondst van de panter voor leven, wedergeboorte en de hoop op vrede. 

Reber Dosky is regisseur van "Sidik and the Panther". Hij is geboren in de bergen van Barzan waar deze documentaire zich afspeelt. In 2013 studeerde hij af aan de Nederlandse Filmacademie en maakte naam met de korte film "The Sniper of Kobani" (2015) en de op het IDFA bekroonde "Radio Kobani" (2016).

Sidik and the Panther won de prijs voor beste Nederlandse documentaire op IDFA 2019!

________________________________

OVER MOVIES THAT MATTER

Als spin-off van het jaarlijkse Movies That Matter-festival toert een selectie van deze films door zeventien steden in heel Nederland. Ook GIGANT presenteerde eens per maand op dinsdag een festivalfavoriet of een nog niet in Nederland vertoonde documentaire of speelfilm in het kader van Movies That Matter. Samen met de lokale werkgroep van Amnesty Apeldoorn is het bij deze film mogelijk om na de film in gesprek te gaan.

--------------

“Sidik gidst langs verhalen van dood en hoop, op zoek naar een mythische panter. De film gidst ons ook langs politieke vragen over wat een land is, wat een grens, en hoe je geboortegrond de drager kan zijn van herinneringen.” - ★★★★ NRC

“Het op Idfa bekroonde Sidik en de panter is een ode aan de Koerdische bergen en alles waar die voor staan.” ★★★★ Volkskrant

“De bewegingsvrijheid is tijdens de pandemie behoorlijk ingeperkt, en dat maakt de reis door het betoverende berglandschap van Koerdistan in Noord-Irak extra bijzonder. In Sidik en de Panter treffen we een ideale gids.” - ★★★★ Trouw

“Een hybride documentaire die het mythische karakter van de Koerdische bergen tastbaar maakt.” - ★★★★ VPRO Cinema

“Mythes, herinneringen en verslagen van ooggetuigen die van generatie op generatie doorgegeven zijn. De vertellingen bieden de Koerden houvast en houden de hoop levend. De hoop op het vinden van een panter. De hoop op een vredige toekomst.” - ★★★★ Filmtotaal

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

JOUW BEZOEK AAN GIGANT

GIGANT volgt de protocollen van het RIVM en NVBF (brancheorganisatie voor alle bioscopen en filmtheaters) en zet alles op alles om de veiligheid van iedereen zoveel als mogelijk te waarborgen. Dat betekent dat slechts een beperkt aantal bezoekers kan worden toegelaten tot onze filmzalen, de popzaal, het StadsOase terrein en het café. 

Enkele stoelen & Duo-seats
In onze filmzalen, hebben we een beperkte capaciteit. Er zijn enkele stoelen beschikbaar en per 1 juli hebben wij in onze zalen ook duo-seats. Zo kun je samen met je partner of huisgenoot, naast elkaar, een film kijken in GIGANT.
Per zaal zijn er een aantal duo-seats beschikbaar. Deze plaatsen kunnen niet van tevoren worden gereserveerd. Als je twee tickets tegelijk koopt of reserveert betekent dit niet automatisch dat je recht hebt op een duo-seat. Hiervoor geldt wie het eerst komt, die het eerst maalt.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen betreft onze openingstijden en programma’s, schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op social media. Alle ontwikkelingen en updates zijn hier terug te vinden:

Lees hier onze uitgebreide voorzorgsmaatregelen

Veel dank voor je medewerking en begrip en welkom terug!


- GIGANT –

Sidik en de panter
Sidik en de panter

Tijden & Tickets