Motherless Brooklyn

Motherless Brooklyn Film noir met Edward Norton, Bruce Willis en Willem Dafoe

Edward Norton
145 min.

Motherless Brooklyn volgt Lionel Essrog (Edward Norton), een eenzame privédetective met het syndroom van Tourette, die de moord op zijn mentor en enige vriend Frank Minna (Bruce Willis) wil oplossen. Op basis van slechts enkele aanwijzingen ontrafelt de obsessieve Lionel goed bewaarde geheimen die van grote invloed zijn op de toekomst van de stad. Het mysterie leidt hem van jazzclubs in Harlem, waar de gin rijkelijk vloeit, naar de ruige sloppenwijken van Brooklyn en uiteindelijk naar de luxueuze vertrekken van de machthebbers van New York. Lionel gaat de strijd aan met boeven, corruptie en de gevaarlijkste man van de stad, uit respect voor zijn vriend en om de vrouw te redden die weleens zijn eigen redding zou kunnen zijn. “Motherless Brooklyn” is geregisseerd, geschreven en geproduceerd door Edward Norton, die ook de hoofdrol vertolkt.

De weg naar het witte doek begon in 1999 toen Norton een film zag in Jonathan Lethem’s roman Motherless Brooklyn en zijn onvergetelijke hoofdpersoon. Maar al vanaf het begin wilde Norton Lethem’s personages plaatsen in een andere tijd en plot, en de film een bijzondere sfeer geven door het verhaal zich te laten afspelen in de jaren 50 - een tijd van grote verandering in New York. Muziek speelt een belangrijke rol en is bepalend voor de sfeer en de tijdsgeest van “Motherless Brooklyn”.

 

---------------

 “Intelligente, jazzy genrefilm.” - Filmkrant

“Wie van de betere gangsterfilm houdt zit goed bij Motherless Brooklyn.” - ★★★★ AD

“Pure film-noir, compleet met gleufhoeden, jazzsoundtrack en stemmige voice-over.” - ★★★ VPRO Cinema

“Een sterke film.” - ★★★ The Guardian

“Hoe kan iemand die onvrijwillig de raarste dingen roept en onder allerlei tics gebukt gaat, onopvallend speurwerk verrichten? Op zich is het een fascinerende discrepantie, die van Lionel een even geplaagde als koppige held maakt.” -  ★★ Volkskrant

---------------

Motherless Brooklyn
Motherless Brooklyn

Tijden & Tickets