In Search of: Chopin

In Search of: Chopin In de serie The Great Composers

Phil Grabsky
120 min.

Regisseur Phil Grabsky heeft vier jaar lang de hele wereld rondgereisd in zijn zoektocht naar het leven en de muziek van een van de grootste componisten aller tijden: Chopin.

Fryderyk Franciszek Chopin (1810-1849) behoort tot de grootste componisten uit de romantische pianotraditie. Hij was een meester in het ‘groots maken van de kleine vorm’. Zijn ballades, mazurka’s, polonaises, preludes, etudes en nocturnes behoren tot de populairste standaardwerken ooit geschreven voor piano. Uitvoeringen van zijn muziek trekken volle concertzalen en zijn graf in Parijs is een bedevaartsoord. Maar wie was de negentiende-eeuwse componist en pianist Frédéric Chopin? Hij had een grote angst om in het openbaar op te treden. Hij vluchtte naar Parijs, keerde nooit meer terug naar zijn vaderland Polen en had een relatie met een bekende Franse travestiet. En ondanks een slechte gezondheid bleef hij componeren. Zeker is dat Chopin een uniek talent had.

Grabsky duikt in zijn leven en gaat na hoe zo’n jonge Pool ondanks zijn slechte gezondheid muziek componeerde die nog steeds wordt beschouwd als een van de mooiste en krachtigste ooit geschreven. Daarvoor praat hij met befaamde muzikale historici als Jeremy Siepmann en toont hij optredens van musici als Leif Ove Andsness, Daniel Barenboim, Ronald Brautigam, Kevin Kenner en Lars Vogt.

 

THE GREAT COMPOSERS

In 2020 vieren wij het 250ste geboortejaar van Beethoven. Ter ere van deze groot componist, vertonen wij vanaf januari 2020 de bekroonde serie documentaires over de bekendste componisten aller tijden: Beethoven, Mozart, Chopin en Haydn. Deze documentaires zijn op en rond hun geboortedag te zien. Een geweldige kans om de grootste componisten aller tijden beter te leren kennen en hun muziek opnieuw te beleven.

 

PROGRAMMA:
In search of Beethoven 5, 6, 15, 26 & 28 januari 2020

In search of Mozart 2, 4 & 5 februari 2020

In search of Chopin 3, 4, 8, 10 & 11 maart 2020 

In search of Haydn 5, 7, 8 april 2020 

A Beethoven Journey - Concerto 16 december 2020

In Search of: Chopin

Tijden & Tickets