Honeyland

Honeyland Prijzenwinnend en oogstrelend intiem portret over de laatste vrouwelijke honingjager van Europa

Filmticket - Normaal CJP
€ 5,00

Filmticket - Kinderen t/m 13 jaar
€ 5,00

Filmticket - Normaal Biebpas
€ 8,00

Filmticket - Normaal
€ 9,50

Filmticket - Normaal Rolstoelplaats
€ 9,50

Ljubomir Stefanov, Tamara Kotevska
87 min.

Drie jaar lang volgde een kleine crew de laatste vrouwelijke honingjager van Europa, Hatidze Muratova. Zelf is ze net zo puur en zuiver als de honing van ‘haar’ wilde bijenvolken, haar omgeving is even ruig als gul. In een verlaten bergdorp, afgesloten van elektriciteit en stromend water, verzorgt ze haar bedlegerige moeder. In deze bijzondere setting filmden Tamara Kotevska en Ljubomir Stefanov een oogstrelend en intiem portret, waarin de hoofdpersonen zich vaak onbespied lijken te wanen.

De komst van een echtpaar met een caravan vol kinderen zorgt voor een onverwachte dramatische wending. Vanaf een bergtop kijkt Hatidze toe hoe hun kudde runderen het dorp overspoelt. De ruwe manier waarop de dieren en kinderen worden behandeld, staat in sterk contrast met Hatidzes liefdevolle relatie met de bijen. Als de vader hoort hoeveel haar honing oplevert, begint hij interesse te tonen in de bijenhouderij. Begrijpt hij ook haar belangrijkste regel, namelijk dat je nooit meer wegneemt dan de bijen kunnen missen? 

Honeyland sleepte 11 internationale prijzen binnen. Op het Sundance Festival 2019 werd de film bedolven onder lovende kritieken en bekroond met de Cinematography Award, Grand Jury Prize en de World Cinema Documentary Special Jury Award.

 

------------

“Honeyland is een volkssprookje in de vorm van een documentaire.”- ★★★★ Volkskrant

“Honeyland is een wonder van een film over de omgang met de natuur en met elkaar. Een verhaal om stevig in je hart te sluiten.” - ★★★★★ Trouw

“Gloedvol, zoetzuur, scherp observerend documentairedebuut, dat al een scheepslading festivalprijzen won.” - ★★★★ Cinema.nl

“Poëtisch observerende, hybride documentaire.” - ★★★ NRC

“Verbazingwekkende, meeslepende natuurdocumentaire.” - ★★★ The Guardian

“De visuele kracht laat Honeyland uitstijgen boven een gewoon portret.” - Filmkrant

------------

Honeyland

Tijden & Tickets

zaterdag 25 januari
donderdag 5 maart
zaterdag 7 maart
zondag 8 maart
dinsdag 10 maart
woensdag 11 maart