Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now

Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now 26 DEC Eénmalig te zien in GIGANT

Baris Azman
32 min.

KINO Rotterdam en Nederlands Fotomuseum presenteren de documentaire Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now met niet eerder vertoonde foto’s van de set van de filmklassieker Apocalypse Now (1979), gemaakt door de Nederlandse fotograaf Charles “Chas” Gerretsen (1943).

De documentaire, geregisseerd door Baris Azman, vertelt het bijzondere verhaal van de setfotograaf en geeft een nieuwe kijk op de legendarische set van Francis Ford Coppola’s Vietnam-epos. De van oorsprong Nederlandse fotograaf Charles ‘Chas’ Gerretsen werd in de jaren 70 plotseling wereldberoemd met zijn toentertijd nog kleine oeuvre. Avonturier vanaf jonge leeftijd en voorheen oorlogsfotograaf, werd hij door Francis Ford Coppola op grond van zijn oorlogservaringen uitgenodigd als setfotograaf voor de film Apocalypse Now.

Het grootste deel van zijn foto’s op de legendarische set is nog nooit eerder vertoond. Tot nu. Ter ere van de 40e verjaardag van Apocalypse Now sloegen KINO Rotterdam en het Nederlands Fotomuseum de handen ineen om het archief van Gerretsen op te graven en produceerden gezamenlijk een documentaire.

Regisseur Baris Azman vertelt met Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now het verhaal van Gerretsen zelf en toont zijn huiveringwekkende werk op de filmset dat een nieuw perspectief biedt van wat wordt gezien als een van de beste films ooit gemaakt. De documentaire bevat een diepgaand interview met Gerretsen en bevat meer dan honderd foto’s van onder andere Marlon Brando, Dennis Hopper en Martin Sheen en toont beelden van deleted scenes. Voorlopig is deze documentaire de enige manier om deze foto’s te zien.

Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now
Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now
Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now

Tijden & Tickets