Aquarela

Aquarela Krachtige ode aan water in cinematografisch spektakel

Viktor Kossakovsky
90 min.

"Wij mensen vinden onszelf veel te belangrijk," stelt documentairemaker Victor Kossakovsky. In zijn nieuwe bioscoopdocumentaire Aquarela speelt water de hoofdrol. Met al zijn oerkracht dondert het over ons heen en het is zowel mooi als verontrustend; extase en inspiratie, maar ook vernietiging en menselijk leed.

Met indrukwekkende framerates en overweldigende muziek is Aquarela een cinematografisch spektakel. Op het Baikalmeer, het oudste, grootste en diepste binnenmeer van de wereld, zakken auto's door het ijs, dat al weken eerder dan normaal is gaan smelten. Tijdens een hevige storm verandert een massief zeilschip tot een hulpeloze speelbal. In Miami slaat het water als een muur door de stad tijdens orkaan Irma. De mens speelt uiteindelijk slechts een bijrol. In de eerste plaats legt Kossakovsky de vele persoonlijkheden van het water vast: van woeste baren tot kalme beekjes, en van smeltende ijskappen tot de hoogste waterval ter wereld. Het effect is hypnotiserend, adembenemend en spookachtig mooi.

Aquarela ging in wereldpremière op het Filmfestival Venetië, werd geselecteerd voor Sundance en was eerder te zien op IDFA in het ‘Masters’ programma.

 

---------------

“Een drukkend besef van de gevolgen van de klimaatverandering gaat gelijk op met de hallucinante schoonheid van het vaak in slowmotion vastgelegde watergeweld, terwijl de virtuoze waaghalzerij van de makers evenveel verbijstering als ontzag wekt.” - ★★★★ Volkskrant

“Krachtige, ambitieuze film. Het onderwerp kan nauwelijks relevanter zijn.” - ★★★★ The Guardian

“Een overweldigende filmische ode aan water.” - ★★★★ VPRO Cinema

“Overrompelende film die aan het begin van het nieuwe jaar aanstuurt op contemplatie.” -  ★★★★ Trouw

“Vijftig tinten blauw in fraaie waterdocumentaire.” -  ★★★ NRC

“Extase en schoonheid gaan samen met vernietiging en verdriet.” - Parool

"Meesterobservator Victor Kossakovsky laat ons de angstaanjagende kracht van water ervaren in zijn spektakelstuk Aquarela. Niet de mens maar het water heeft hier het laatste woord." - Filmkrant

---------------

 

Aquarela
Aquarela
Aquarela

Tijden & Tickets