Allen Tegen Allen

Allen Tegen Allen 13 okt | Movies That Matter, met nagesprek Theo de Korte - Apeldoornsche Bosch | Angstwekkende documentaire over waar nationalisme in kan ontsporen

Luuk Bouwman
104 min.

Een diepgravende en onthullende documentaire over het ontstaan van het vooroorlogse fascisme in Nederland aan de hand van uniek archiefmateriaal. Het resultaat is een angstwekkend beeld van waar nationalisme in kan ontsporen, en een retoriek die ook in het huidige tijdsgewricht weerklinkt.

Allen tegen Allen schetst een tot nu toe onbekend beeld van het fascisme dat geleidelijk terrein won in Nederland. Te zien is hoe een veelvoud van nationalistische organisaties al in de jaren ’20 de kop opstaken en aan populariteit wonnen. Kopstukken uit de Nederlandse fascistische beweging laten zich inspireren door het gedachtengoed van Mussolini en Hitler. Het volk wordt gezien als stemvee, dat door sterke leiders moet worden beschermd tegen buitenstaanders.

Jarenlange research leverde regisseur Luuk Bouwman veel nooit eerder vertoond audio- en filmmateriaal op. Verzamelaars tonen zeldzame objecten van Nederlandse bodem als uniformen en fascistische bladen vol haatdragende retoriek en antisemitische karikaturen. Zo toont de film hoe in Nederland een vruchtbare bodem werd gevormd voor de Duitse bezetting in de jaren ’40.

 

-------------

“Het uiterst zorgvuldig gemaakte Allen tegen allen laat zien dat we fascisme niet moeten onderschatten.” -  ★★★★ Volkskrant

“Onmisbare docu over Nederlands fascisme. Een archeologie van het Nederlandse fascisme is complex en gelaagd.” - ★★★★ NRC

“Wat is fascisme precies? De alarmerende overeenkomsten spreken voor zich.” - ★★★★ VPRO Cinema

“Een interessant document over een onderbelicht onderwerp.” - ★★★/★ Filmtotaal

“Er is ook in de schoolklassen van nu waarschijnlijk een zwijgende minderheid, die onder druk zomaar een zwijgende meerderheid kan worden. Net als toen. ‘Het rancuneuze gif’ heeft kenmerken van een virus, leert deze met een treffende titel gezegende documentaire.”- ★★★/★ Cinemagazine

“Een breed gedeeld gevoel van onbehagen is nog altijd vruchtbare grond voor redders die verlossing beloven.” - Parool

“Wat boven alles opvalt is dat het fascisme sinds die jaren dertig van de twintigste eeuw nauwelijks is veranderd. Nog altijd laat een deel van het electoraat zich inpakken met exact dezelfde loze beloftes. De parallellen met het heden zijn niet te missen.” - Filmkrant

- - - - - - - - - - - - - - - - - - 

13 OKT MOVIES THAT MATTER
Met inleiding en nagesprek door Theo de Korte, Apeldoornsche Bosch

Bij het nagesprek van deze avond 'Movies That Matter',  is als deskundige aanwezig de heer Theo de Korte. Hij is verbonden aan het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch. Het herinneringscentrum heeft onder meer tot doel een gezicht te geven aan de persoonlijke verhalen die verbonden zijn aan Het Apeldoornsche Bosch, de oorlogsgebeurtenissen, de ontruiming in 1943 en de betekenis in heden en verleden. Hij zal met zijn kennis de documentaire toelichten en hiermee ons nagesprek verrijken. Hij leidt ook de film in.

I.s.m. werkgroep Amnesty International Apeldoorn organiseren wij iedere maand een filmavond met het thema 'Movies that Matter'. Door heel Nederland worden elke maand filmvoorstellingen georganiseerd onder deze noemer. Movies that Matter is een initiatief van Amnesty International en heeft tot doel om wereldwijd problemen rondom ongelijkheid, discriminatie en de rechten van de mens, in de breedste zin, middels film onder de aandacht te brengen. Klik hier voor meer informatie over Movies That Matter.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - 

JOUW BEZOEK AAN GIGANT

GIGANT volgt de protocollen van het RIVM en NVBF (brancheorganisatie voor alle bioscopen en filmtheaters) en zet alles op alles om de veiligheid van iedereen zoveel als mogelijk te waarborgen. Dat betekent dat slechts een beperkt aantal bezoekers kan worden toegelaten tot onze filmzalen, de popzaal, het StadsOase terrein en het café. 

Enkele stoelen & Duo-seats
In onze filmzalen, hebben we een beperkte capaciteit. Er zijn enkele stoelen beschikbaar en per 1 juli hebben wij in onze zalen ook duo-seats. Zo kun je samen met je partner of huisgenoot, naast elkaar, een film kijken in GIGANT.
Per zaal zijn er een aantal duo-seats beschikbaar. Deze plaatsen kunnen niet van tevoren worden gereserveerd. Als je twee tickets tegelijk koopt of reserveert betekent dit niet automatisch dat je recht hebt op een duo-seat. Hiervoor geldt wie het eerst komt, die het eerst maalt.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen betreft onze openingstijden en programma’s, schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op social media. Alle ontwikkelingen en updates zijn hier terug te vinden:

Lees hier onze uitgebreide voorzorgsmaatregelen

Veel dank voor je medewerking en begrip en welkom terug!


- GIGANT –

Allen Tegen Allen
Allen Tegen Allen

Tijden & Tickets