Io Capitano

16plus geweld

Geregisseerd door Matteo Garrone

Acteurs: Seydou Sarr, Khady Sy, Isaka Sawadogo, Moustapha Fall, Hichem Yacoubi, Doodou Sagna, Bamar Kane, Cheick Oumar Diaw

Duur: 122 minuten

Gesproken taal: Wolof,Arabisch

Drama

De zestienjarige Seydou en Moussa doen alles samen. Samen naar school, samen TikToks kijken, samen muziek maken. En als ze genoeg geld hebben gespaard, gaan ze samen naar Europa: een reis van Dakar naar Sicilië, die met elke kilometer grimmiger wordt. 

Regisseur Matteo Garrone (DogmanGomorra) baseerde zijn film op verschillende verhalen van emigranten die de tocht van Senegal, via de Sahara en Libië, naar Europa maakten en mixte deze verhalen met mythologie. Wat voor Seydou en Moussa begint als een avontuurlijke roadtrip, wordt naar mate ze dichter bij Tripoli komen steeds minder mooi: de route is bezaaid met mensensmokkelaars die hun slagje proberen te slaan, en de geesten van degenen die het eindpunt niet haalden spoken overal rond. 

Een bijzonder weetje: De twee acteurs uit de film hadden dezelfde droom als hun personages en omdat Garrone de film schoot op chronologische volgorde en de acteurs bewust niet vertelde of ze de tocht zouden halen of niet, bleef de verwachtingsvolle energie authentiek.

Genomineerd voor de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film, als inzending van Italië. Daarnaast ook genomineerd voor de European Film Awards, de Gouden Leeuw in Venetië (waar de film de prijs voor Beste Regie en Beste Jonge Acteur won) en voor de Golden Globes.

FILMTIP door filmvrijwilligster Hanna

“Uitgebuit door gewetenloze profiteurs vertrekt de Senegalese minderjarige Seydou naar het ’paradijs’ Europa. Een rauwe maar prachtige film die je confronteert met de werkelijkheid. Als je de zaal verlaat kun je alleen maar denken: Hoe moet dit kind nu verder?”

De Volkskrant
“Een meeslepend drama.”
NRC
“Seydou en Moussa worden zeer charmant en ontroerend gespeeld door Seydou Sarr en Moustapha Fall.”
Trouw
“Aangrijpend. ”
Tickets & Tijden

Filmtickets

Normaal € 11,50
Cineville € 0,00
Vriend € 8,50
Kinderen t/m 13 jaar € 6,00
Film & Pizza van de Pizzabakkers € 19,00

Tickets & tijden

Dinsdag 05 maart

Meer resultaten...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
voorstelling
vacature
muziek
cursus
film
evenement