Herr Bachmann und seine klasse | IDFA Extended

Geregisseerd door Maria Speth

Duur: 217 minuten

documentaire IDFA
Special

Maandenlang zat de kleine crew van Maria Speth als een vlieg op de muur in klas 6B, de klas van Dieter Bachmann, leraar aan de Gerhard Büchnerschool in het Duitse Stadtallendorf. Uit honderden uren aan opnamen monteerde ze een monumentaal portret van een rasopvoeder aan het werk. Met eindeloos veel geduld en humor leert Herr Bachmann zijn 12- tot 14-jarige leerlingen hoe je het leven met elkaar leeft. En daar hoort muziek bij, veel muziek, en af en toe een beetje jongleren. En als je moe bent, ga dan maar even op de bank liggen.

Herr Bachmann vraagt zichzelf ook weleens af of hij niet net wat meer aandacht aan Duits en wiskunde moet besteden. De kijker, totaal ondergedompeld in de fascinerende microkosmos van 6B, heeft dan allang gezien dat wat hij leerlingen biedt veel belangrijker is. Hij zet aan tot zelfreflectie, leert hun conflicten uit te praten en brengt bij dat er regels zijn waar je je echt aan moet houden.

Tussendoor helpt hij hen gestaag zelfvertrouwen op te bouwen, hetgeen geen overbodige luxe is voor deze vaak kwetsbare kinderen met grotendeels multiculturele achtergronden.


IDFA Extended

Het grootste documentairefestival ter wereld keert terug naar de filmtheaters! Voor IDFA Extended zijn uit het complete IDFA programma vijf bijzondere films geselecteerd die tijdens het festival in 28 filmtheaters door het hele land te zien zijn, waaronder in GIGANT!


Jouw bezoek aan GIGANT

Op 26 november zijn nieuwe corona-maatregelen aangekondigd die gelden vanaf 28 november. Wij zijn nog altijd verplicht te werken met een coronatoegangsbewijs. We vragen je om deze, samen met je ID, te tonen bij de ingang van GIGANT. Verder wordt in onze filmzalen rekening gehouden met 1,5 afstand en totdat je op je stoel zit is het dragen van een mondkapje verplicht. Ook is de capaciteit van onze filmzalen gewijzigd. Je krijgt aan de zaal een stoel toegewezen. De stoel die je in onze webshop kiest, is niet per definitie de stoel die je ook toegewezen krijgt omdat wij rekening moeten houden met 1,5 meter afstand tussen huishoudens. Wij hopen op je begrip. Alle informatie over het coronatoegangsbewijs is hier te vinden.

De Volkskrant
““Met geduldige opnamen op lesbankhoogte – de film gedraagt zich als een geconcentreerde scholier – toont Speth de talrijke interacties tussen Bachmann en zijn leerlingen. Zo brengt ze de ontspannen maar hechte sfeer in de klas voortreffelijk over.””
Trouw
““een heel bijzondere hoofdpersoon in een heel bijzondere film.””
VPRO Gids
““Met drieënhalf uur is de film een hele zit, maar dat heeft wel effect: dankzij het geduldige tempo sluit je de kinderen gegarandeerd in het hart.””
Filmtotaal
“Dit maakt Herr Bachmann und Seine Klasse tot een lieve documentaire, waarbij de tijd voorbijvliegt. Het is jammer dat de forse speelduur voor velen waarschijnlijk een afschrikwekkend effect zal hebben. Het is de investering namelijk meer dan waard.”
De Filmkrant
““Een uitzonderlijke documentaire over het laatste jaar van een onconventionele leraar en zijn klas vol kinderen met een migratieachtergrond wordt een tijdscapsule voor een vol en veranderend Europa. Een van de meest indrukwekkende films van het jaar.””
2Doc
“Onderwijs zoals het moet zijn. Met zijn 215 minuten is het een lange zit maar laat je er vooral in onderdompelen op het grote scherm.”
Groningen Nieuws
“Herr Bachmann und seine klasse: monumentaal portret van een leraar die zijn leerlingen oneindig veel meer leert dan het standaard curriculum: het vermogen tot zelfreflectie, zelfvertrouwen en een rammelende maar hartverwarmende vertolking van ‘Knockin’ on Heaven’s Door’.”
Tickets & Tijden

Filmtickets

Normaal € 10,50
Cineville € 0,00
Vriend € 7,00
Kinderen t/m 13 jaar € 5,00
Culture Club € 0,00
Culture Club 25 € 0,00
Culture Club 50 € 0,00

Deze film zie je ook op

Bekijk films van GIGANT direct bij jou thuis met Picl.

Bekijk thuis met Picl

Tickets & tijden

Zondag 05 december
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
voorstelling
vacature
muziek
cursus
film
evenement

Meer resultaten...