Gunda

all angst

Geregisseerd door Viktor Kosakovskiy

Duur: 93 minuten

documentaire
IMDB logo 7.4 op basis van 672 reviews

Een hartveroverende en onvergetelijke film over Gunda, een varken dat op een idyllische boerderij in Noorwegen 12 biggen grootbrengt. In het mooiste zwart-wit gefilmd, met alleen de geluiden van de dieren zelf en hun omgeving, worden Gunda en haar biggen, wat koeien en een eenbenige kip, liefdevol en glorieus in beeld gebracht; extreem vertederend en hartverscheurend tegelijkertijd.

Als vierjarige had Victor Kossakovsky een tijd lang een biggetje als zijn beste vriend. Het werd de bron voor zijn allereerste filmidee; een film over boerderijdieren, met een varken in de hoofdrol. Maar, terwijl hij uitgroeide tot een van de beroemdste documentaire regisseurs van de wereld, kreeg hij deze film maar niet van de grond. Tot na een kwart eeuw, de tijd eindelijk rijp bleek te zijn. In zijn zoektocht naar de ”Meryl Streep” onder de varkens vond hij Gunda. Hij zag het meteen: “Zij is zo krachtig in haar gezicht”. Haar volgen we terwijl zij biggen krijgt, ze verzorgt en opvoedt, ze uitfoetert als ze te lang klieren of de achterblijver weer liefdevol naar de groep duwt. Het is wonderbaarlijk meeslepend om te zien hoe de biggen opgroeien, hun omgeving onderzoeken en steeds volwassener worden. Het magnifieke camerawerk draagt daar enorm aan bij. Het zwartwit geeft het gras, de bloemen, de kippen en de varkens een diepte en intensiteit die je nog meer laten opgaan in alle belevenissen en ontdekkingen.

Een unieke film, die sinds de première op filmfestival Berlijn een ware zegetocht maakt en Joaquin Phoenix en Paul Thomas Anderson als grootste fans heeft.

Jouw bezoek aan GIGANT
Wij zijn ontzettend blij je weer welkom te mogen heten in onze filmzalen. Op dit moment hebben onze filmzalen een beperkte capaciteit i.v.m. de 1,5 m maatregel. Wil je verzekerd zijn van een plek wacht dan niet te lang met het kopen van jouw filmticket.

Kijk voor meer informatie over de maatregelen die wij nemen en jouw bezoek aan GIGANT op deze pagina.

Volkskrant
“Gunda, die geen expliciet leed nodig heeft om je sprakeloos te maken. Vertederend, zoals de zon langs de oren van de biggetjes strijkt, zoals ze happen naar regen. Het zijn scènes van een ongekende intimiteit, alsof je zelf wegzinkt in dat warme stro. ”
Cinemagazine
“Een film die zowel inhoudelijk als artistiek sterk van de gebaande paden afwijkt. ‘Gunda’ houdt de mens ook op uiterst subtiele wijze een spiegel voor.”
VPRO
“Met zijn geduldige, betrokken camera laat regisseur Kosakovskiy ons met nieuwe ogen kijken naar het dagelijks bestaan van de dieren die het vaakst op ons bord belanden.”
NRC
“Gunda is een meditatieve, vervreemdende en manipulatieve kijkervaring.”
Telegraaf
“Deze oogstrelende documentaire dwingt je bijna tot meditatieve rust en reflectie.”
Tickets & Tijden

Filmtickets

Normaal € 10,50
Cineville € 0,00
Vriend € 7,00
Kinderen t/m 13 jaar € 5,00
Culture Club € 0,00

Tickets & tijden

Morgen
Zondag 27 juni
Maandag 28 juni
Dinsdag 29 juni
Woensdag 30 juni
Donderdag 01 juli
Vrijdag 02 juli
Zondag 04 juli
Dinsdag 06 juli
Woensdag 07 juli