Filmconcert: Tabu (1931) met live muziek van De Vertooning

Geregisseerd door Friendrich Wilhelm Murnau

Duur: 80 minuten

avontuur Drama Film met livemuziek muziek romantiek
Special

Murnau observeert in het eerste deel van de film het leven op een paradijselijk Polynesisch eiland in de Stille Zuidzee. De mannen wagen zich op zee, voor visvangst en parelduiken, de vrouwen zorgen voor het huishouden. Een stoere jongeman heeft een oogje op een verlegen mooi meisje. Ze worden verliefd, maar hun prille liefde wordt wreed verstoord als het meisje uitgekozen wordt om een godheid te gaan dienen en ’taboe’ wordt verklaard. Ze moet maagd blijven om de boze geesten weg te houden.

In het tweede deel van de film vluchten de jonge geliefden voor de strenge priester naar een naburig eiland, dat gekoloniseerd is. De oorspronkelijke cultuur is verdwenen en ingeruild voor harde handelsgeest en alcoholisme. Het leven van het naïeve koppel lijkt aanvankelijk een groot feest. De priester spoort ze natuurlijk op, waarna het noodlot toeslaat.

De klassieker Tabu van Duitse filmmaker F.W. Murnau was aanvankelijk bedoeld als een halve documentaire, maar de romantische blik van de regisseur maakte er een van de meest unieke speelfilms van zijn tijd van, met inheemse acteurs in de hoofdrol, wat voor die tijd een unicum was. Ondanks dat films in 1931 al en tijdje geluid hadden besloot Murnau er toch een stomme film van te maken. De studio dwong hem muziek toe te voegen, maar Murnau overleed in een auto-ongeluk voordat deze af was. Een goed excuus voor het duo van De Vertooning om zelf muziek voor deze klassieker te maken, die ze live zullen spelen tijdens de vertoning.

De Vertooning

De Vertooning is het nieuwste project van multi-instrumentalisten Frank van Velthoven en Chris Frieswijk. De missie is simpel: meesterwerken uit het stille tijdperk van de cinema uit het stof halen en voorzien van muzikale begeleiding. Met een rijke verzameling instrumenten gaan de muzikanten de dialoog aan met de historische beelden. Het resultaat is een unieke emotionele laag die de zeggingskracht van de film versterkt – een samenkomst tussen het verleden en het heden.

Wil je alvast een voorproefje van dit filmconcert? Bekijk dan deze video.

Tickets & Tijden

Filmtickets

Normaal € 11,50
Cineville € 0,00
Vriend € 8,50
Kinderen t/m 13 jaar € 6,00

Tickets & tijden

Vrijdag 28 juni
19:30Geen tickets

Meer resultaten...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
voorstelling
vacature
muziek
cursus
film
evenement