De glanzende Barbiewereld, waarin wit, blond en stralend gepropageerd en bewonderd wordt is mateloos populair. Weer wordt een witte prinses als ‘top of the bill’ gepresenteerd alsof er geen aanzienlijke donkere minderheid in Nederland bestaat.
Maar waar blijven de kinderen van kleur die ook een plek hebben in onze dominant witte maatschappij, waarin angst voor migranten en donkere mensen weer de bovenhand dreigt te krijgen?
Hoe werkt die opgepepte droomwereld met lelieblanke heldinnen en helden in op kinderen die niet die kleur hebben en er anders uitzien? Voelen zij zich wel thuis in die droom? Of erger in onze wit gekleurde meerderheidscultuur?
Kijk in ‘Een pop zoals ik’ mee met de blik van kinderen van kleur, die hun identiteit moeilijk kunnen vinden. Volg ze mee naar huis en op school vanuit de Amsterdamse winkel met donkere poppen waar ze een pop mogen kiezen. Wat kopen ze het liefst: een pop naar hun eigen beeld of houden ze vast aan witte barbiepoppen als symbool van een onbereikbaar ideaal?
Een pop zoals ik duurt 54 minuten. Na afloop van de film gaan we in gesprek met Ellen Brudet, eigenaresse van poppenwinkel “Colourful Goodies” en filmmakers Walther Grotenhuis en Cinta Forger. We spreken over identiteit, beeldvorming en discriminatie en onderzoeken wat een pop kan bijdragen aan een positief zelfbeeld van opgroeiende kinderen.