All Over The World: Afrika | Moolaadé

Geregisseerd door Ousmane Sembène

Acteurs: Fatoumata Coulibaly, Maimouna Hélène Diarra, Salimata Traoré, Dominique Zeïda

Drama filmcursus
Special

All Over The World is een filmcursus bestaande uit 4 delen. De delen zijn los van elkaar te bekijken, maar het is ook mogelijk om een passe-partout te kopen. Hiermee geniet je, met korting, van alle 4 delen!

Passe-partouts kosten €55 (€45 voor Vrienden van GIGANT) en zijn enkel te koop via deze website. Klik hieronder voor jouw passe-partout:

All Over The World is een filmcursus die ons laat reizen in tijden dat dat in het echt niet altijd even makkelijk is. We reizen door de tijd en over de hele wereld, van de VS naar Japan, van Europa naar Afrika.

De cursus wordt je aangeboden door GIGANT i.s.m. Koning Film, een filmcollectief van filmdeskundigen met ieder zo hun eigen expertise en interesses. Die komen uitgebreid aan bod in de vier lezingen, die bol staan van plezier in, enthousiasme voor en verlangen naar de cinema.

All Over The World vertelt over de globale filmgeschiedenis. Het laat ons genieten van vele filmfragmenten, van toen, van nu en laat ons vooral nog eens voelen hoe rijk films je laten voelen, juist ook als je stil zit in het donker van je theater.

Reis je mee?

Het programma:
3 november: Amerika- de western: The Searchers
10 november: Europa – modernise: Le bonheur
17 november: Afrika – de postkoloniale Afrikaanse cinema: Moolaadé
24 november: Azië – de stilte (en soms onversneden geweld) in de Japanse cinema: True Mothers


Afrika – de postkoloniale Afrikaanse cinema
Nog steeds zijn er maar weinig films uit Afrika te zien in de Nederlandse theaters. Dat terwijl het continent meer dan genoeg interessante en belangrijke cineasten kent. Eén daarvan is Ousmane Sembène, afkomstig uit Senegal. Naast filmmaker is hij ook een veelgeprezen romanschrijver. Volgens Vamba Sherif, de spreker van deze avond, zelf schrijver en groot Sembène-kenner, waren zijn films een manier om niet alleen de Afrikaanse geest te dekoloniseren maar ook “de verhouding van Afrika en het westen met scherpe blik aan te duiden en te bekritiseren”. Daarover en meer vertelt Vamba in dit programma.

Moolaadé
De in 2007 op 84-jarige leeftijd overleden Senegalees Sembène zette de Afrikaanse film in 1966 op de kaart met zijn speelfilmdebuut La Noire de… In zijn laatste productie Moolaadé, bekroond met ‘Un Certain Regard’ in Cannes, keert hij zich tegen vrouwenbesnijdenis en star traditionalisme in het algemeen. Plaats van handeling is een islamitisch dorpje in Burkina Faso. Wanneer de moeder van een uitgehuwelijkt meisje weigert haar te laten besnijden, wordt haar huis al snel een toevluchtsoord voor meisjes die ook niet onder het mes willen. Dat leidt tot hevige conflicten in het dorp. Ontroerend, subtiel en ondanks de zware thematiek humoristisch.

VPRO
“Ontroerend, subtiel en ondanks de zware thematiek humoristisch.”
Cinemagazine
“Een film met als onderwerp vrouwenbesnijdenis komt in eerste instantie niet echt aanlokkelijk over. Je verwacht in ieder geval geen sfeervolle, bij vlagen komische, en uiterst boeiende film aan te treffen. En dat is precies wat Moolaadé is geworden.”
Filmkrant
“Niet eerder was de praktijk van vrouwenbesnijdenis in Afrika op zo'n lucide en menselijke manier in een film aan de orde gekomen.”
Tickets & Tijden

Filmtickets

Normaal € 18,50
Cineville € 0,00
Vriend € 15,00
Culture Club € 0,00

Tickets & tijden

Woensdag 17 november