OKW Lezing – Hoe groot is de kans op toeval?

woensdag 19 april

De zaak Lucia de B. wordt door velen gezien als één van de ernstigste rechterlijke dwalingen in Nederland van de laatste tijd. Mede als gevolg van die zaak zijn vele verbeteringen aangebracht in ons strafrechtelijk systeem (inclusief opsporing) en is het bewustzijn voor de gevaren van ‘tunnelvisie’ zeer vergroot. Helaas is het zo dat elk land zijn eigen juridische systemen heeft en zijn eigen rechterlijke dwalingen. Het is schokkend dat herhalingen van zulke zaken in onze buurlanden ook steeds voorkomen. Hoe groot is de kans dat iets dergelijks in Nederland weer gebeurt?

Statistisch onderzoek kan duidelijkheid verschaffen. Prof. Dr. Richard Gill is nauw betrokken geweest bij de zaak Lucia de B. en vervolgens bij mogelijk vergelijkbare zaken in het buitenland. Dat kan toch geen toeval zijn!

Richard Gill (geb. 1951 in Engeland) is emeritus hoogleraar mathematische statistiek, Universiteit Leiden en is woonachtig in Apeldoorn. Zijn wetenschappelijke interesses liggen in de forensische statistiek, de kwantum- statistiek en wetenschappelijke integriteit. Gill doet ook wetenschappelijke consultatie. Onderwerpen die recentelijk langs kwamen waren: Hollandse nieuwe haring en de AD haringtest; spelsystemen bij roulette; kosten van medische fouten, maar ook maatregelen omtrent het fokken van rashonden. 

Tickets bestellen

Prijs

OKW leden € 7,00
Normaal € 9,00

Deur open

30 minuten voor aanvang

Tijden

wo 19 april 20:00

Locatie

Walvis

Tickets & tijden

Woensdag 19 april
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
voorstelling
vacature
muziek
cursus
film
evenement