Keti Koti – Schilderworkshop voor het goede doel

Op 1 juli wordt in Suriname en op de Nederlandse Antillen Keti Koti gevierd, de afschaffing van de slavernij. Keti Koti betekent de ketenen zijn los. Een actueel thema, nog steeds en misschien wel in het bijzonder NU.
Op een luchtige wijze staan we tijdens deze workshop stil bij het afleggen van ketenen en wat dat betekent, zowel gebonden zijn als ook vrijheid ervaren.

Wij gaan hierover schilderen, met acrylverf op doek. Intuïtief en ieder vanuit zijn eigen perspectief. Ik neem je graag mee langs verschillende invalshoeken van slavernij, mede aan de hand van informatie die speciaal voor Keti Koti is samengesteld in samenwerking met het Rijksmuseum in Amsterdam en het NiNsee.

Vier mee met de Surinamers en de Antillianen. We maken er een feestelijke avond van!

Donderdag 1 juli 2021
19.15 – 22.00 uur
GIGANT – lokaal 2.04

Doe mee! Prijs: € 25,- p.p.
De opbrengst van deze avond gaat naar projecten van het Rode Kruis in Oeganda.

Astrid Kuipers

Astrid Kuipers

Mijn naam is Astrid Kuipers (1973). Sinds 2015 ben ik werkzaam als holistisch tekendocent en coach beeldend. In een omscholingstraject heb ik het plezier in tekenen en schilderen weer mogen herontdekken. Ik kan wel zeggen: Tekenen en schilderen is mijn PASSIE.

Dit plezier gun ik iedereen. Of je nu teken- of schilderervaring hebt of niet. Of je vindt dat je kunt tekenen of schilderen of niet. Iedereen kan deelnemen aan mijn lessen. Om iedereen de gelegenheid te bieden om dit plezier te ervaren, heb ik in 2017 besloten mijn baan als organisatie-adviseur op te zeggen en mij volledig op het docentschap te richten.
Mijn bijzondere interesse gaat uit naar het effect van tekenen en schilderen op het welbevinden van de deelnemer, zowel in lichamelijk als in geestelijk opzicht. Uit eigen ervaring weet ik hoe heilzaam tekenen en schilderen kan zijn. Dat wil ik voor mijn cursisten ook: Tekenen is Wellness, Schilderen is Freedom. Daar zijn mijn teken- en schilderlessen op ingericht.

Een bijzondere rol is hierin weggelegd voor chakra’s en chakratekeningen. Chakra’s zijn de basis voor onze energiehuishouding in lichaam en geest. Ieder chakra heeft zijn eigen werkingsgebied in ons lichaam. Door je te verbinden met jouw chakra’s stimuleer je de balans in je hormoonstelsel, zenuwstelsel, bloedsomloop en andere lichamelijke en geestelijke processen. De laatste jaren heb ik me hier verder in verdiept. Inmiddels heb ik al diverse Chakracursussen gegeven. Sinds 2019 werk ik niet alleen met de cirkelpatronen van het 7-delige chakrasysteem, maar ook met nieuwe tekeningen van het 13-delige chakrasysteem. Die tekeningen zijn een aanvulling op het oude systeem, maar zien er heel anders uit, veel meer als kristallen. Meer lichaamsgebieden krijgen aandacht, zoals onder andere je milt en je thymus. Dat zijn belangrijke organen en klieren voor je vochthuishouding en weerstand.

Door de combinatie van figuratieve tekeningen en ruimte voor vrije invulling krijg je ook meer balans in je persoonlijke beleving van de realiteit. Ik heb zelf ervaren dat ik, sinds ik met de nieuwe chakratekeningen werk, beter om kan gaan met de hectiek van deze tijd.