HaFaBra, praktijk en theorie examinering

Algemeen

GIGANT examineert, als gecertificeerd instituut, al jaren leerlingen van HaFaBra muziekverenigingen  volgens de landelijke eisen, onder auspiciën van de landelijke koepelorganisaties KNMO, Novam en Kunstconnectie. De examens bestaan uit twee gedeeltes: een praktisch en een theoretisch deel, waarin bij de laatste ook meteen het auditieve (muzikaal gehoor) wordt getoetst. Je moet lid zijn van een muziekvereniging om toegang te krijgen tot de examens. Voor slagwerk kunnen toegevoegde modules getoetst worden, waarbij verschillende studiepunten gehaald kunnen worden.

Inschrijving en inhoud van de examens

Als je examen wilt afleggen, overleg dan met je docent of je daar aan toe bent. Is dat het geval, dan kun je je inschrijven voor een examen. Voordat je een praktijkexamen mag doen, moet je wel eerst het theorie-examen gehaald hebben. Je kunt je in voor de HAFABRA theorielessen, dat is bij de prijs inbegrepen. Van elk niveau worden 6 theorielessen gegeven.

Het theorie-examen is schriftelijk en bestaat uit 3 onderdelen:

  • Vragen over de theorie (een gedeelte is meerkeuze);
  • Vragen aan de hand van een notenvoorbeeld;
  • Vragen aan de hand van luistervoorbeelden.

Het theoriediploma blijft onbeperkt geldig, dus mocht niet zeker weten of je praktijkexamen wilt of kan doen, haal dan eerst je theoriediploma en kijk later dat jaar of een praktijkexamen haalbaar is.

Voor alle examens geldt dat het theoretische gedeelte een verplicht onderdeel is en met goed gevolg moet zijn afgelegd, voordat je het praktijkexamen mag afleggen. Het D “recital only” examen is hierop een uitzondering (zie hieronder).

Het theoriediploma blijft onbeperkt geldig, ook al doe je daarna examen op een ander instrument.

Het D-examen kent sinds een aantal jaren twee varianten:

  • Traditioneel – gewoon zoals het altijd was: met theorie, auditieve toets, praktijkexamen met als toevoeging het maken van een scriptie.
  • “Recital only” – een D examen in een (openbare) concertvorm met je orkest en in diverse bezettingen. Geen theorie, geen toonladders en etudes, alleen het concert.

N.B. Een scriptie voor het D diploma moet uiterlijk 3 weken voor het praktijkexamen in tweevoud worden aangeleverd.

Het examen kan niet worden afgesloten wanneer de scriptie niet op tijd binnen is of de beoordeling daarvan een onvoldoende is.

Theorielessen

Dit seizoen worden 6 theorielessen per niveau gegeven.

Naast het doornemen en uitleggen van de lesstof die hoort bij de verschillende niveaus als maatsoorten, intervallen, tempo’s, muziekgeschiedenis en nog meer, is er ruim aandacht voor het auditieve deel van het examen. Je leert horen, luisteren en vooral benoemen van diverse onderdelen. Bijvoorbeeld voor de lagere niveaus: welke instrumenten hoor je, wat is de maatsoort, gaat het harder of zachter, langzamer. Ook het noteren of aanwijzen van (eenvoudige) fragmenten, het herkennen van orkesten (B-examen) of van componisten en muziekstijlen (C- en D-examen) krijgt een plek.

Leuk en tegelijk lastig. Zo lastig zelfs dat je, met name de gehoordingen, niet allemaal binnen de 6 lessen afkrijgt. Vraag dus aan je docent of er in jouw lessen ook aandacht aan gehoortraining besteed kan worden. Je kunt ook een abonnement afsluiten bij: www.earz.eu of www.muziekexamen.nl.

Het cursusboek is in eigen beheer ontwikkeld, analoog aan het raamleerplan en wordt als PDF aangeboden. Daarnaast kun je via je docent allerlei trainingen doen.

Lesdata voor seizoen 2022-2023 zijn voor A niveau:

10/1, 17/1,  24/1, ,  31/1,  7/2,  14/2, van 16:00 – 17:00 (lokaal?).

Het examen is op 7 maart 2023

Lesdata voor seizoen 2022-2023 zijn voor B niveau:

17/1, 31/1, 14/2, 7/3, 21/3, 4/4 telkens van 17:00 – 18:00 (lokaal?).

Het examen is op 11 april 2023

Lesdata voor seizoen 2022-2023 zijn voor C niveau:          

10/1, 24/1, 7/2, 21/2, 14/3, 28/3 telkens van 17:00 – 18:00 (lokaal?).

Het examen is op 18 april 2023.

De lesdata voor seizoen 2022-2023 zijn voor D niveau op afspraak.

Bekendmaking uitslag van de theorie-examens

Na ongeveer een week is de uitslag bekend van de theorie-examens. Is het goed gegaan en ben je geslaagd voor de theorie dan ontvang je daar een certificaat voor. Mocht het nodig en mogelijk zijn om een herexamen te doen, dan wordt overlegd over het tijdstip en moment van herexamen.

Kosten

Theorie-examen (incl. 6 lessen) € 15
Praktijk examens voor A en B€ 30
Praktijk & theorie examens voor A en B€ 40
Praktijk examens voor C en D€ 35
Praktijk & theorie examen voor C en D€ 45
D recital€ 45
Slagwerk keuzemodule€ 20
Slagwerk 2 keuzemodules tegelijk€ 30

Bij vragen mail dan naar Kirsten Koch: k.koch@gigant.nl.

De HAFA docenten bij GIGANT in huis:

Hilje van der Vliet

Hilje van der Vliet

Hilje studeerde hobo en piano aan het Conservatorium van Amsterdam. Haar hobodocenten waren Han de Vries en Jan Spronk. Zij behaalde de diploma’s Docerend en Uitvoerend Musicus en de Aantekening Kamermuziek. Nog tijdens haar studie werd zij aangesteld als hoboïste in het Residentie Orkest. Naast deze veelzijdige baan verleent zij maandelijks haar medewerking aan de cantate diensten van de Residentie Bach Ensembles.

Naast hobospelen is educatie de tweede passie van Hilje. Daarom waagde zij zich aan een tweede studie (Docent Muziek en een Master Kunsteducatie) en is zij naast haar werkzaamheden als hoboïste actief als workshopleider, docent muziek in het basis- en voortgezet onderwijs en in de prachtige combinatie van dit alles: docent hobo.

Vanuit deze ervaringen begeleidt Hilje haar leerlingen bij het ontwikkelen van hun vaardigheden en het ontdekken van de muzikale wereld. Leerlingen van iedere leeftijd en elk niveau zijn welkom.

Kijk voor meer informatie op mijn website of neem contact met mij op.

Hopelijk tot ziens!

Robert Hootsen

Robert Hootsen

Mijn naam is Robert Hootsen en heb aan het conservatorium te Arnhem mijn studie “trompet lichte muziek” afgerond. Ik heb een passie voor lesgeven en als docent geef ik o.a. koperles, bandcoaching, theorieles en ik sta wekelijks voor de klas op basisscholen. Ik werk als coördinator bij Kunstwerk in Zevenaar en heb daar ook verschillende orkesten waaronder een Jeugdorkest en Bigband. Heeft u vragen over bovenstaande activiteiten, neemt dan gerust contact met mij op. Ook voor advies voor een muziekproject of muziekvereniging, kunt u bij mij terecht.

Hannah de Vos-Beckers

Hannah de Vos-Beckers

Mijn passie voor de muziek combineer ik (Hannah) graag met mijn didactische vaardigheden. Ik ben per September 2016 als zelfstandig fagotdocent verbonden aan GIGANT. Daarnaast geef ik privé les in Loenen(gld.) Muziekmaken is voor mij direct verbonden met speelsheid, creativiteit en vooral plezier. Tijdens mijn lessen zullen de leerlingen uiteraard de technische vaardigheden leren die te maken hebben met het bespelen van de fagot. Daarnaast kenmerken de lessen zich door een speelse aanpak. Samen met de leerling zoek ik waar het plezier in de muziek voor die individuele leerling zit en welke benadering het meest passend is.

Henk Menkveld

Henk Menkveld

Ik ben opgegroeid in Glanerbrug en begon als klarinettist in 1974 bij muziekvereniging  Wilhelmina te GlanerbrugTot 1993 speelde ik in dit orkest en begon op 19 jarige leeftijd met het dirigeren van het jeugdorkest. De verwondering en voldoening om muziek te maken brachten mij er toe om van mijn hobby mijn beroep te maken.

Ik behaalde mijn diploma’s Docerend Musicus klarinet en harmonie en fanfaredirectie aan het conservatorium in Enschede en vervolgde deze studies in Rotterdam met het behalen van het diploma Uitvoerend Musicus klarinet.

Van 1987 tot 2007 speelde ik als klarinettist en Es-klarinettist in de Koninklijke Militaire Kapel en verzorgde met dit beroepsharmonieorkest optredens in zowel binnen als buitenland.

Daarnaast heb ik als dirigent ervaring opgedaan met harmonieorkesten in Twello, Boskoop, Abcoude en Apeldoorn.

In de afgelopen jaren heb ik mij bijgeschoold als saxofonist en als klassiek zanger bij Pierre Mak en sinds 2014 bij zangdocente Manuela Ochakovski in Apeldoorn.

Na een docentschap  klarinet en saxofoon  aan de muziekschool De Muzehof te Zutphen geef ik nu les vanuit mijn eigen lespraktijk in Apeldoorn en Eefde en Klarenbeek.

Ik was 10 jaar dirigent van musicalkoor MuSeSi te Apeldoorn en ben sinds 2014 dirigent van het Gelders Gemengd Koor.

Het zingen en het klarinet en saxofoon spelen zijn voor mij een dagelijkse inspiratie en door het ontwikkelen en plaatsen van mijn stem verbetert en versoepelt het klank maken op mijn klarinet en saxofoons.

Dit is een ontwikkeling en inspiratie die ik graag deel en overdraag.

Kees van der Harst

Kees van der Harst

Kees van der Harst is uitvoerend musicus, dirigent en docent klarinet. Als uitvoerend musicus speelt Kees regelmatig in de Nederlandse Symfonieorkesten en in muziektheater voorstellingen. Ook is hij actief in de kamermuziek. Naast klarinettist is Kees dirigent, veelal voor symfonieorkesten. Kees is specialist in het klassieke- en het moderne repertoire, maar houdt zeker van uitstapjes naar de lichte- of wereld muziek.

Kees speelt en doceert de meeste gangbare soorten klarinet, van es-klarinet tot basklarinet, maar ook altsaxofoon. Wil jij ook klarinet of sax spelen? Dan leer ik jou graag met plezier het instrument meester te worden!

Arjo Hovenberg

Arjo Hovenberg

Na het behalen van mijn conservatoriumdiploma’s uitvoerend en docerend musicus (hobo, althobo en hobo d’amore) heb ik orkestervaring opgedaan bij verschillende symfonie orkesten. O.a. bij Het Gelders Orkest, waaraan ik verbonden was als hoboist en althoboist. Als docent hobo geef ik les bij een aantal Culturele instellingen en samenwerkingsverbanden (collectieven) in de regio Gelderland. Vanaf mijn conservatoriumstudie heb ik mij middels studies, cursussen en symposia verdiept in de samenhang tussen het bespelen van de hobo en de fysieke dispositie voor het instrument. Onder andere houding, adem en mondstand, en ontwikkeling sensomotoriek in relatie tot het bespelen van (blaas) instrumenten. Mijn kennis en ervaring probeer ik met veel enthousiasme en passie voor de hobo over te dragen aan mijn leerlingen. Ik wil kinderen en volwassenen veel plezier meegeven in het hobospelen, en het samenspelen in ensembles en (harmonie) orkesten stimuleren. Ben je geraakt door de schitterende en karakteristieke klank van de hobo? Kom kennismaken met de hobo d.m.v. een gratis proefles. Hobo spelen kan nu al vanaf 6 jaar, je begint dan met een junior hobo. Les nemen? In de lessen wordt aandacht besteed aan houding, ademhaling en de mondstand. We spelen allerlei muziekstijlen van klassiek tot populair. Met de hobo kun je gaan spelen in een symfonie- of harmonie orkest, en in allerlei samenspelgroepen.

Meer resultaten...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
voorstelling
vacature
muziek
cursus
film
evenement