HaFaBra examinering bij GIGANT

Algemeen

GIGANT examineert, als gecertificeerd instituut, al jaren leerlingen van HaFaBra muziekverenigingen  volgens de landelijke eisen, onder auspiciën van de landelijke koepelorganisatie KNMO en Kunstconnectie.

De examens bestaan uit twee gedeeltes: een praktisch en een theoretisch deel, waarin bij de laatste ook meteen het auditieve (gehoor dus) wordt getoetst. Voor slagwerk kunnen toegevoegde modules getoetst worden, waarbij verschillende studie punten gehaald kunnen worden. Bekijk de verschillende keuzemodules voor slagwerk.

Inschrijving en inhoud van de examens

Na overleg met je docent besluit je of je toe bent aan het afleggen van een examen. Is dat het geval dan kan ingeschreven worden voor het theorie-examen. Voor Inschrijving van HaFaBra theorie les moet je wel lid zijn van een muziekvereniging. Het theorie-examen is schriftelijk en bestaat uit 3 onderdelen:

  • Vragen over de theorie (een gedeelte is meerkeuze)
  • Vragen aan de hand van een notenvoorbeeld
  • Vragen aan de hand van luistervoorbeelden

Voordat je praktijk examen kunt doen, moet je eerst het theoretische gedeelte afgerond hebben. Je kunt je hier aanmelden voor het theorie-en/of praktijkexamen voor blazers en hier voor slagwerkers. Het theoriediploma blijft onbeperkt geldig, dus mocht niet zeker weten of je praktijkexamen wilt of kan doen, haal dan eerst je theoriediploma en kijk dan later of je praktijkexamen gaat doen. Schrijf je dan hier in voor de HAFABRA theorielessen.


Samenstelling van de examenonderdelen
De praktijk examens vinden plaats op 7 november 2020, 4 en 5 juni 2021.

Voor alle examens geldt dat het theoretische gedeelte een verplicht onderdeel is en met goed gevolg moet zijn afgelegd, tenzij je het D “recital only” examen doet (zie hieronder).

Het theoriediploma blijft onbeperkt geldig, ook al doe je daarna examen op een ander instrument.

Het D-examen kent sinds kort twee varianten:

  • Traditioneel: gewoon zoals het altijd was met theorie, auditieve toets, en praktijkexamen met als toevoeging het maken van een scriptie. Deze moet uiterlijk 3 weken voor het praktijkexamen in tweevoud worden aangeleverd. Het examen kan niet worden afgesloten wanneer de scriptie niet op tijd binnen is of de beoordeling daarvan een onvoldoende is.
  • “Recital only”: een D examen in een (openbare) concertvorm met je orkest in diverse bezettingen. Geen theorie, geen toonladders en etudes, alleen het concert.

N.B. Een scriptie voor het D diploma moet uiterlijk 3 weken voor het praktijkexamen in tweevoud worden aangeleverd.

Het examen kan niet worden afgesloten wanneer de scriptie niet op tijd binnen is of de beoordeling daarvan een onvoldoende is.

Theorielessen

Dit seizoen worden 6 theorie lessen per niveau gegeven.

Naast het doornemen en uitleggen van de lesstof die hoort bij de verschillende niveaus als maatsoorten, intervallen, tempo’s, muziekgeschiedenis en nog meer, is er ruime aandacht voor het auditieve deel van het examen. Je leert horen, luisteren en vooral benoemen van diverse onderdelen. Bijvoorbeeld voor de lagere niveaus: welke instrumenten hoor je, wat is de maatsoort, gaat het harder of zachter, langzamer. Ook het noteren of aanwijzen van (eenvoudige) fragmenten, het herkennen van orkesten (B-examen) of van componisten en muziekstijlen (C- en D-examen) krijgt een plek.

Leuk en tegelijk lastig. Zo lastig zelfs dat je, met name de gehoor dingetjes, niet allemaal binnen de 6 lessen af krijgt. Begin dus zelf, of samen met je docent op tijd met gehoortrainingen. Daarvoor kunnen jij of je docent een abonnement afsluiten bij: www.muziekexamen.nl/.

Het cursusboek is in eigen beheer ontwikkeld, analoog aan het raamleerplan en wordt als PDF aangeboden. Daarnaast kun je via je docent allerlei trainingen doen of ook weer via www.muziekexamen.nl/.

De lesdata voor seizoen 2020-2021 zijn voor A niveau:

1e ronde: 28/10,  4/11,  11/11,  18/11,  25/11,  2/12, telkens van 15:30 – 16:30 (lokaal 3.12).

Het examen is op 6 januari 2021.

2e ronde: 10/3,   17/3,    24/3,    31/3,   7/4,  14/4, telkens van 15:30 – 16:30. (lokaal 3.12).

Het examen is op 21 april 2021.

De lesdata voor seizoen 2020-2021 zijn voor B niveau:

1e ronde: 28/10,  4/11,  11/11,  18/11, 25/11, 2/12, telkens van 16:30 – 17:30

(lokaal 3.12).

Het examen is op 21 april 2021.

2e ronde: 10/3,   17/3,    24/3,    31/3,   7/4,  14/4, telkens van 16:30 – 17:30

(lokaal 3.12).

Het examen is op 21 april 2021.

De lesdata voor seizoen 2020-2021 zijn voor C niveau:          

13/1,  20/1,  27/1,   3/2,  10/2,  17/2, telkens van 16:30 – 17:30 (lokaal 3.12).

Het examen is op 3 maart 2021.

De lesdata voor seizoen 2020-2021 zijn voor D niveau op afspraak.

Bekendmaking uitslag van de theorie-examens

Ongeveer na een week is de uitslag bekend van de theorie-examens. Is het goed gegaan en ben je geslaagd voor de theorie dan ontvang je daar een certificaat voor. Mocht het nodig en mogelijk zijn om een herexamen te doen, dan word overlegd over het tijdstip en moment van herexamen.

Kosten

Voor theorielessen (incl. examen) zijn de kosten€ 15
De kosten voor praktijk examens zijn voor A en B€ 30
De kosten voor praktijk examens zijn voor C en D€ 35
De kosten voor een keuze module (slagwerker) € 20
2 keuze modules tegelijk€ 30

Bij vragen mail dan naar André Jansen: a.jansen@gigant.nl


N.B. Een scriptie voor het D diploma moet uiterlijk 3 weken voor het praktijkexamen in tweevoud worden aangeleverd.

Het examen kan niet worden afgesloten wanneer de scriptie niet op tijd binnen is of de beoordeling daarvan een onvoldoende is.

Hilje van der Vliet

Hilje van der Vliet

Hilje studeerde hobo en piano aan het Conservatorium van Amsterdam. Haar hobodocenten waren Han de Vries en Jan Spronk. Zij behaalde de diploma’s Docerend en Uitvoerend Musicus en de Aantekening Kamermuziek. Nog tijdens haar studie werd zij aangesteld als hoboïste in het Residentie Orkest. Naast deze veelzijdige baan verleent zij maandelijks haar medewerking aan de cantate diensten van de Residentie Bach Ensembles.

Naast hobospelen is educatie de tweede passie van Hilje. Daarom waagde zij zich aan een tweede studie (Docent Muziek en een Master Kunsteducatie) en is zij naast haar werkzaamheden als hoboïste actief als workshopleider, docent muziek in het basis- en voortgezet onderwijs en in de prachtige combinatie van dit alles: docent hobo.

Vanuit deze ervaringen begeleidt Hilje haar leerlingen bij het ontwikkelen van hun vaardigheden en het ontdekken van de muzikale wereld. Leerlingen van iedere leeftijd en elk niveau zijn welkom.

Kijk voor meer informatie op mijn website of neem contact met mij op.

Hopelijk tot ziens!

Robert Hootsen

Robert Hootsen

Mijn naam is Robert Hootsen en heb aan het conservatorium te Arnhem mijn studie “trompet lichte muziek” afgerond. Ik heb een passie voor lesgeven en als docent geef ik o.a. koperles, bandcoaching, theorieles en ik sta wekelijks voor de klas op basisscholen. Ik werk als coördinator bij Kunstwerk in Zevenaar en heb daar ook verschillende orkesten waaronder een Jeugdorkest en Bigband. Heeft u vragen over bovenstaande activiteiten, neemt dan gerust contact met mij op. Ook voor advies voor een muziekproject of muziekvereniging, kunt u bij mij terecht.

Hannah de Vos-Beckers

Hannah de Vos-Beckers

Mijn passie voor de muziek combineer ik (Hannah) graag met mijn didactische vaardigheden. Ik ben per September 2016 als zelfstandig fagotdocent verbonden aan GIGANT. Daarnaast geef ik privé les in Loenen(gld.) Muziekmaken is voor mij direct verbonden met speelsheid, creativiteit en vooral plezier. Tijdens mijn lessen zullen de leerlingen uiteraard de technische vaardigheden leren die te maken hebben met het bespelen van de fagot. Daarnaast kenmerken de lessen zich door een speelse aanpak. Samen met de leerling zoek ik waar het plezier in de muziek voor die individuele leerling zit en welke benadering het meest passend is.

Henk Menkveld

Henk Menkveld

Ik ben opgegroeid in Glanerbrug en begon als klarinettist in 1974 bij muziekvereniging  Wilhelmina te GlanerbrugTot 1993 speelde ik in dit orkest en begon op 19 jarige leeftijd met het dirigeren van het jeugdorkest. De verwondering en voldoening om muziek te maken brachten mij er toe om van mijn hobby mijn beroep te maken.

Ik behaalde mijn diploma’s Docerend Musicus klarinet en harmonie en fanfaredirectie aan het conservatorium in Enschede en vervolgde deze studies in Rotterdam met het behalen van het diploma Uitvoerend Musicus klarinet.

Van 1987 tot 2007 speelde ik als klarinettist en Es-klarinettist in de Koninklijke Militaire Kapel en verzorgde met dit beroepsharmonieorkest optredens in zowel binnen als buitenland.

Daarnaast heb ik als dirigent ervaring opgedaan met harmonieorkesten in Twello, Boskoop, Abcoude en Apeldoorn.

In de afgelopen jaren heb ik mij bijgeschoold als saxofonist en als klassiek zanger bij Pierre Mak en sinds 2014 bij zangdocente Manuela Ochakovski in Apeldoorn.

Na een docentschap  klarinet en saxofoon  aan de muziekschool De Muzehof te Zutphen geef ik nu les vanuit mijn eigen lespraktijk in Apeldoorn en Eefde en Klarenbeek.

Ik was 10 jaar dirigent van musicalkoor MuSeSi te Apeldoorn en ben sinds 2014 dirigent van het Gelders Gemengd Koor.

Het zingen en het klarinet en saxofoon spelen zijn voor mij een dagelijkse inspiratie en door het ontwikkelen en plaatsen van mijn stem verbetert en versoepelt het klank maken op mijn klarinet en saxofoons.

Dit is een ontwikkeling en inspiratie die ik graag deel en overdraag.

Kees van der Harst

Kees van der Harst

Kees van der Harst is uitvoerend musicus, dirigent en docent klarinet. Als uitvoerend musicus speelt Kees regelmatig in de Nederlandse Symfonieorkesten en in muziektheater voorstellingen. Ook is hij actief in de kamermuziek. Naast klarinettist is Kees dirigent, veelal voor symfonieorkesten. Kees is specialist in het klassieke- en het moderne repertoire, maar houdt zeker van uitstapjes naar de lichte- of wereld muziek.

Kees speelt en doceert de meeste gangbare soorten klarinet, van es-klarinet tot basklarinet, maar ook altsaxofoon. Wil jij ook klarinet of sax spelen? Dan leer ik jou graag met plezier het instrument meester te worden!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
voorstelling
vacature
muziek
cursus
film
evenement

Meer resultaten...