Edelsmeden

Als je graag je eigen sieraden wilt ontwerpen dan kun je in deze cursus de basistechnieken van het edelsmeden leren. Alle technieken komen aan bod, zoals het zagen, vijlen en solderen van metalen.

Tijden: maandag 9:30 tot 12:00 | dinsdag 19:30 tot 22:00 | woensdag 19:30 tot 22:00
Kosten: €390,- Voor beginners is het van belang een starters pakket aan te schaffen €115,-
Benodigdheden
Locatie: lokaal 2.07
Soort aanbod: les
Startdata: september en januari
Duur: 12 lessen welke twee maal per jaar start
Extra Info: De lessen worden wekelijks aangeboden met uitzondering van de schoolvakanties

In je eigen tempo ga je aan de hand van een programma werkstukken maken. Je leert gaande weg het meten en aftekenen aan de hand van tekeningen. En natuurlijk het omgaan met het gereedschap van de edelsmid. Je gaat op maat of vrij werken waar dit van toepassing is. Het vormen van materiaal door stuiken rekken en strekken met behulp van diverse hamers, een ank of staak. Bij enkele werkstukken ga je ook hardsolderen.

Na de basisvaardigheden kan je verder met een aantal werkstukken waarbij het pas maken, maken van zettingen en het zetten van stenen aan bod komt. Je weet dan al om te gaan met het gereedschap, smelttemperatuur, zuur en ook op maat werken is geen drempel meer. Je zal hier al enig gereedschap voor aan moeten schaffen.

Gevorderde deelnemers weten de aangeleerde technieken te gebruiken en weten wat ze nog meer kunnen en willen leren. Hierbij leer je over de route, het inzicht, en onderscheid te maken. Een idee uitwerken en een plan te maken, om een haalbaar project te starten.

Bij edelsmeden verenigen technische en artistieke vaardigheden zich. Talent voor beiden is mooi meegenomen en een ontmoeting is fantastisch. Maar vaardigheden kan je trainen. We helpen je graag met het ontplooien. Plezier staat voorop.

Het is mogelijk gebruik te maken van een CJP of 65+ regeling. Als je dit aangeeft kan dat verrekend worden.

Er zijn twee startmomenten in het jaar september en januari. Dit is voor zowel de starters als gevorderden. De groepen zijn hierdoor gemengd.

Maandagmorgen

8 Januari 2024

Tijd: 9:30-12:00

Lesdata:

8/15/22/29 Januari

5/12/26 Februari

4/11/18/25 Maart

8 April

Dinsdagavond

9 Januari 2024

Tijd: 19:30-22:00

Lesdata:

9/16/23/30 Januari

6/13/27 Februari

5/12/19/26 Maart

2 April

Woensdagavond

10 Januari 2024

Tijd:19:30-22:00

Lesdata:

10/17/24/31 Januari

7/14/28 Februari

6/13/20/27 Maart

3 April

Is dit iets voor jou? Schrijf je dan in door je naam, adres en telefoonnummer te mailen naar: zonneveldgoudsmid@gmail.com.

Leonie Zonneveld

Leonie Zonneveld

Ik ben Leonie Zonneveld en heb naast mijn opleiding tot juwelier ook de opleiding tot meester goudsmid afgerond. Mijn routinematige vaardigheden heb ik op de ambachtelijke handwerk afdeling van Flamingo ontplooid. Hierna ben ik mij onafhankelijk gaan ontwikkelen. Ook ben ik opgeleid tot gereedschapmaker, om behalve de vaardigheid ook inzicht in mechanische en machinale mogelijkheden te krijgen.

Goudsmeden is voor mij meer dan een glimmend voorwerp. Het kan zeker mooi zijn, goed bij je bijzondere outfit passen, of je laten stralen. Soms vertelt het een verhaaltje, of geeft het aanleiding tot een gesprek. Voor jezelf of een ander. Het is fijn om mee bezig te zijn. En het maken is een belevenis. Het is mooi kennis te delen en je wegwijs te maken in het ambacht.

Henk Boon

Henk Boon

Ik ben Henk Boon. Na mijn opleiding tot meester Graveur en stempelmaken heb ik de opleiding tot meester Zilversmid afgerond. Aanvankelijk ben ik gaan werken in een atelier waar ik zilveren dwarsfluiten heb gemaakt en gerestaureerd. Hierna ben ik verder gegaan in het ontwikkelen en ontwerpen van instrumenten en producten. Voor mij zijn hierbij altijd ruimte, technologie en esthetische vormgeving van groot belang geweest. Inmiddels zijn hier het 2D en 3D digitaal ontwerpen en ontwikkelen aan toegevoegd. Ik ben gedreven in complexe technologie maar geboeid door de schoonheid van eenvoud. Een ontwerp begint nog altijd met een eenvoudige schets. De uitvoering doorgaans met de handen. Wat ik maak ontstaat uit basis materiaal.

 

Edelsmeden is expressie. Hoe vaardiger je bent, des te meer je in staat bent het materiaal te dwingen de door jou gewenste vorm aan te nemen. Vervormen of samenstellen, dat kan je kiezen. Het liefst uniek. En dat kan natuurlijk, als je het zelf maakt. Natuurlijk heb je daar wel de basis vaardigheden voor nodig. Als je die onder knie hebt, kan je kijken waarin je gaat door ontwikkelen. Maar je zal ook steeds beter gaan zien wat er allemaal nog te ontdekken is met het ambacht van edelsmeden en het vormen van kunst. Ik help je graag het te beleven.

Meer resultaten...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
voorstelling
vacature
muziek
cursus
film
evenement