Cursus Edelsmeden

Als je graag je eigen sieraden wilt ontwerpen dan kun je in deze cursus de basistechnieken van het edelsmeden leren. Alle technieken komen aan bod, zoals het zagen, vijlen en solderen van metalen.

Als beginnende cursist volg je eerst een aantal opdrachten. Je maakt het sieraad zelf en werkt het uit in bijvoorbeeld alpaca, messing of koper. Hiervoor is een starterspakket nodig. Dat bestaat uit het benodigde materiaal, aanvullend gereedschap en technische tekeningen met uitleg. De kosten hiervan zijn €115,-. Het is zeker de moeite waard, ook als je al wat ervaring hebt in het edelsmeden. Als je hier geen gebruik van wil maken, geef dat dan even aan.

Ben je al gevorderd, dan word je begeleid in techniek bij het zelf ontwerpen van je sieraad en de diverse materialen en combinaties. Dit kan in edelmetaal, maar ook gecombineerd met hout, kunststof, steen of een voorwerp met een herinnering. Deze laat zich soms goed lenen om in een sieraad, object of klein gebruiksvoorwerp te verwerken. Van gevorderde cursisten wordt verwacht dat zij zelf het benodigde materiaal aanschaffen. Natuurlijk word je, als dat nodig is, op weg geholpen.

De cursus edelsmeden bestaat uit twaalf lessen op drie startmomenten. Maandagmorgen, dinsdagavond en woensdagavond (maandagmorgen en woensdagavond o.l.v. Leonie Zonneveld en dinsdagavond o.l.v. Henk Boon).
Deze cursus is voor iedereen van 16 tot 99 jaar. Er wordt rekening gehouden met de schoolvakanties. De cursus start bij voldoende aanmeldingen.

Kosten 12 lessen: €295,-

Startdatum: Maandagmorgen 8 Januari 2024

Tijd: 9:30-12:00

Lesdagen:

8/15/22/29 Januari

5/12/26 Februari

4/11/18/25 Maart

8 April

Startdatum: Dinsdagavond 9 Januari 2024

Tijd:19:30-22:00

Lesdagen:

9/16/23/30 Januari

6/13/27 Februari

5/12/19/26 Maart

2 April

Startdatum: Woensdagavond 10 Januari 2024

Tijd:19:30-22:00

Lesdagen:

10/17/24/31 Januari

7/14/28 Februari

6/13/20/27 Maart

3 April

Is dit iets voor jou? Schrijf je dan in door je naam, adres en telefoonnummer te mailen naar: zonneveldgoudsmid@gmail.com.

Leonie Zonneveld

Leonie Zonneveld

Ik ben Leonie Zonneveld en heb naast mijn opleiding tot juwelier ook de opleiding tot meester goudsmid afgerond. Mijn routinematige vaardigheden heb ik op de ambachtelijke handwerk afdeling van Flamingo ontplooid. Hierna ben ik mij onafhankelijk gaan ontwikkelen. Ook ben ik opgeleid tot gereedschapmaker, om behalve de vaardigheid ook inzicht in mechanische en machinale mogelijkheden te krijgen.

Goudsmeden is voor mij meer dan een glimmend voorwerp. Het kan zeker mooi zijn, goed bij je bijzondere outfit passen, of je laten stralen. Soms vertelt het een verhaaltje, of geeft het aanleiding tot een gesprek. Voor jezelf of een ander. Het is fijn om mee bezig te zijn. En het maken is een belevenis. Het is mooi kennis te delen en je wegwijs te maken in het ambacht.

Henk Boon

Henk Boon

Ik ben Henk Boon. Na mijn opleiding tot meester Graveur en stempelmaken heb ik de opleiding tot meester Zilversmid afgerond. Aanvankelijk ben ik gaan werken in een atelier waar ik zilveren dwarsfluiten heb gemaakt en gerestaureerd. Hierna ben ik verder gegaan in het ontwikkelen en ontwerpen van instrumenten en producten. Voor mij zijn hierbij altijd ruimte, technologie en esthetische vormgeving van groot belang geweest. Inmiddels zijn hier het 2D en 3D digitaal ontwerpen en ontwikkelen aan toegevoegd. Ik ben gedreven in complexe technologie maar geboeid door de schoonheid van eenvoud. Een ontwerp begint nog altijd met een eenvoudige schets. De uitvoering doorgaans met de handen. Wat ik maak ontstaat uit basis materiaal.

 

Edelsmeden is expressie. Hoe vaardiger je bent, des te meer je in staat bent het materiaal te dwingen de door jou gewenste vorm aan te nemen. Vervormen of samenstellen, dat kan je kiezen. Het liefst uniek. En dat kan natuurlijk, als je het zelf maakt. Natuurlijk heb je daar wel de basis vaardigheden voor nodig. Als je die onder knie hebt, kan je kijken waarin je gaat door ontwikkelen. Maar je zal ook steeds beter gaan zien wat er allemaal nog te ontdekken is met het ambacht van edelsmeden en het vormen van kunst. Ik help je graag het te beleven.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
voorstelling
vacature
muziek
cursus
film
evenement

Meer resultaten...