The Yearlings

The Yearlings Muziekcafe

Bedragen zijn exclusief €1,20 transactiekosten per online bestelling.
Gratis entree
zondag
13 januari
13:00
16:15
Café
Van 1999 tot 2006 waren The Yearlings in Nederland een grote naam in een klein genre. “Alt country”, heette het toen: muziek voor de liefhebber van Amerikaanse rootsmuziek. Dat pakte voor de Utrechtse band heel goed uit: The Yearlings waren de Nederlandse bijdrage aan binnenlandse rootsfestivals, lieten een ander geluid horen op festivals als Noorderslag of Eurosonic, en de band greep iedere kans aan om het voor- of naprogramma te verzorgen van hun Amerikaanse helden: Ryan Adams, The Jayhawks, Slobberbone, Buddy Miller, Kathleen Edwards…

In 2006, na twee platen (het titelloze debuut en Utrecht, beide uitgebracht op Sonic Rendezvous) en zo’n tweehonderd optredens, leek de koek op; de bandleden zochten elk hun eigen weg. Maar ergens in 2014 begon het bloed te kruipen waar het eigenlijk niet gaan kon. Koeneman en Goudswaard hadden wat half uitgewerkte ideeën en wilden eens kijken wat er gebeurde als de band weer bij elkaar kwam, in originele bezetting. En in mum van tijd klotsten de nieuwe liedjes tegen de plinten omhoog.

Er moest een nieuwe plaat komen, die veel beter moest worden dan zijn voorgangers – en dat ging gek genoeg bijna vanzelf. In 2016 en 2017 werd het album Skywriting opgenomen met Jordi Langelaan en Martijn Groeneveld (Blaudzun, John Coffey, Emil Landman). Die laatste tekende ook voor de ruimtelijke, kraakheldere mix.

Het resultaat is nog steeds herkenbaar The Yearlings. Er komt een mandoline voorbij, een twaalfsnarige gitaar, de karakteristieke tweestemmige zang is gebleven, alsmede de bezielde pedal steel van René van Barneveld (ex-Urban Dance Squad). Tegelijk is het geluid opener en natuurlijker geworden, en zit er veel meer eigenheid in. The Yearlings hoeven namelijk niet meer te bewijzen dat ze Americana kunnen maken, ze hoeven muzikaal überhaupt niets meer te bewijzen. Ze willen gewoon de muziek maken die ze goed vinden. En wat eruit komt, komt eruit.

Ook tekstueel bleef de band dicht bij huis. Koeneman schreef vier jaar liefdes- en ander leed van zich af. Geen algemeenheden en vage metaforen meer, geen verhullende stoplappen. Toen Goudswaard op het punt stond zijn laatste zang in te zingen en de tekst nog eens doorlas, slikte hij even. “Het wordt wel een eerlijke plaat, hè…”

Op 16 november 2018 verscheen Skywriting. De plaat werd laaiend enthousiast ontvangen. Zo gaf De Volkskrant Skywriting 4 sterren, en deelde Music Maker zelfs 5 sterren uit. OOR sprak over en album ‘dat eraan bijdraagt dat 2018 een heerlijk Nederpopjaar is’.

Kortom, The Yearlings zijn terug. And they’re skywriting.
The Yearlings