Passievrucht presents Beats by Esko

Passievrucht presents Beats by Esko

Normaal
€ 10,00

Bedragen zijn exclusief €1,20 transactiekosten per online bestelling.
vrijdag
10 mei
19:30
20:30
Popzaal
Passievrucht is een talentontwikkelingsprogramma van New Arts in samenwerking met Dani (Daniël Maksimov). Vier talenten hebben een traject gevolgd van 4 maanden waarbij ze gecoacht zijn in het maken van tracks, teksten en beats. Daarnaast zijn er videoshoots gemaakt met als doel om de talenten te lanceren naar de grotere podia. Tijdens de finale op 10 mei zullen zij het publiek en jury hun skills tonen. Tijdens deze finale is er ook een optreden van Beats by Esko.

Beats by Esko
Een producer, DJ en rapper in één: er zijn er weinig in Nederland die dat net als Beats by Esko kunnen zeggen. Met zijn eigen platenlabel Van Klasse heeft hij een prominente rol ingenomen in de Nederlandse Urban scene.

Stacey Walroud ontdekte op 9-jarige leeftijd de rapmuziek. Geïnspireerd door Eminem, Nas en 50 Cent begon de Almerenaar zijn eigen teksten te schrijven. Waar hij eerst nog beats haalde van internet, ging hij al snel zelf aan de slag met Fruity Loops. Het programma dat hij vandaag de dag nog altijd gebruikt. Met slechts 13 jaar bracht hij zijn eerste track uit onder de naam Esko. De artiest was geboren.

Los van Fruity Loops zou er daarna veel veranderen. Dat de doorbraak nog even zou duren had te maken met de struggles van het leven. Het gezin kampte met schulden waardoor Stacey zijn heil zocht op straat. Daar kwam hij in aanraking met het circuit van stelen en drugs dealen. ‘’Hij was geen gemakkelijke jongen, noem het gerust een probleemkind’’, zou hij daar jaren later over zeggen.

Het was Bart van Houten die de jonge Stacey onder zijn vleugels wilde nemen, hem alle mogelijke hulp aan wilde bieden om stappen te maken in zijn muziekcarrière. Over ervaring en netwerk in de muziekwereld had Van Houten geen klagen, hij was immers al twee jaar manager van Osdorp Posse. Bart had alles geregeld: cursusses om computerprogramma’s onder de knie te krijgen om zij beats naar een nog hoger niveau te tillen. Stacey was er nog niet klaar voor. “Ik vond het in die tijd belangrijker om op straat te hangen, jointjes te roken. Ik was wel serieus bezig met muziek, maar had moeite met advies aan te nemen van anderen’’. Het geld dat hij verdiende op straat investeerde hij in studio-apparatuur. De beats werden ook zonder hulp beter en de vraag ernaar werd almaar groter. De eerste stappen naar het producersbestaan waren gezet.

Een groot dieptepunt in Stacey’s leven zou volgen toen hij opgenomen werd in een besloten inrichting. Ruim een jaar bracht hij daar door, enkel in het weekend kon hij met muziek bezig zijn. Toen hij volwassen werd en vrijkwam besloot hij het roer om te gooien. ‘’Toen heb ik de kans gekregen om met artiesten als Bokoesam te werken, ik besloot 100% voor mijn carrière te gaan. Het is mijn redding geweest.’’

In de beginjaren werkte hij samen met artiesten als Keizer, Bokoesam en Negativ. Zijn carrière werd pas echt gelanceerd toen hij meedeed aan de 101barz sessie van Negativ in 2013. Views stapelde zich op en de naam Esko was breed bekend.

Dit was ook Bart van Houten niet ontgaan, die opnieuw contact met hem opnam. Een stuk volwassener en geleerd van zijn fouten, ging Esko dit keer wel op zijn aanbod in. Een jaar later was het label Van Klasse geboren. Bart ontfermde zich over de zakelijke aspecten, Esko was het creatieve brein. ‘’Het werkt tussen ons omdat we de rollen zo duidelijk verdeeld hebben. We kunnen als een gek botsen, elkaar bijna naar de keel willen grijpen, maar desondanks zijn we een dreamteam.”

Het resultaat mag er wezen. Van Klasse tekende artiesten als Hansie, Jermaine Niffer en Josylvio. Esko’s eigen carrière zit ook nog steeds in de lift. Met zijn EP ‘Probleemkind’ kijkt hij terug op zijn jeugd, waarbij de negatieve ervaringen plaats hebben gemaakt voor positieve teksten. Esko laat zich niet beperken tot een genre en daarom onstond The Blockparty, daar kan hij zich muzikaal uitleven met MC Gilly Guillermo en DJ D-Train.

Zijn rapcarrière werd ingehaald door het succes als producer. De herkenbare op Trap geïnspireerde beats zijn nog steeds immens populair bij artiesten als Sevn Alias, Jonna Fraser, Hef, Adje, Cho, Lijpe, 3robi, Kempi, The Partysquad en vele anderen. Esko naam ook het grootste producers aandeel in het debuutalbum ‘Ma3seb’ van Josylvio. Het album ‘Streetknowledge’ van Adje is qua productie zelfs volledig op zijn conto te schrijven.

‘’Produceren is niet slechts beats maken, ik creëer samen met de artiest het hele nummer van begin tot eind. Urenlang puzzelen hoe we het net wat beter kunnen maken, de toon nét iets anders pakken. Het is een taak die ik maar al te graag omarm.’’

Het harde werken werd beloond in goud- en platinawerk.
Passievrucht presents Beats by Esko