Jazzclub GIGANT - Tickle the Ivories

Jazzclub GIGANT - Tickle the Ivories met o.a. Jasper van het Hof (piano) en Pierre Courbois (drums)

Jazzclub Gigant is het Apeldoornse podium voor muzikanten en liefhebbers van jazzmuziek. We laten het talent uit ons Jazz’ndoorn horen en koppelen dit aan onze Resident Band, De Guus Essers Band.

Headliner

Jasper van ’t Hof (BUMA Boy Edgarprijs 2018) geldt binnen de Europese jazzscene als een romanticus met een indrukwekkend oeuvre. Hij voelt zich thuis in de vele stromingen van de jazz. Zijn zoektocht naar nieuwe muziekvormen bracht hem in Afrika en hij verbaasde de Europese jazzliefhebber met zijn wereldmuziek van Pili Pili. Al vroeg in zijn carrière werd hij gegrepen door de mogelijkheden van keyboard en synthesizer. Jaspers muzikale leven was één grote zoektocht. Meerdere malen werd hij uitgeroepen tot beste jazzpianist van Europa. Samen met grote namen uit de wereld van de jazz trad hij op in beroemde clubs, op festivals en zelfs in kerken. Waar ter wereld heeft hij niet gespeeld? Zijn nieuwsgierigheid maakte hem tot een van de grootste vernieuwers van de Europese jazzscene. Jasper van ’t Hof speelde in talloze samenstellingen en met vele nationaliteiten. Hij schreef meer dan vijfhonderd composities en hij bracht meer dan tachtig cd’s uit. Een muzikaal virtuoos met passie voor de twaalf noten. Hij verdiende het op te groeien in de gouden jazzjaren en gaf daarvoor zijn prachtige muziek terug. Jasper is een musicus en componist pur sang, die na vijftig jaar nog steeds op zoek is naar vernieuwende jazzcomposities.

Pierre Courbois (Nijmegen, 23 april 1940) is, in de woorden van pianist Rein de Graaff, 'de Miles Davis van de Nederlandse jazz'. Evenals Miles Davis loopt Courbois voorop bij nieuwe trends en weet hij daarbij steeds de juiste jonge muzikanten om zich heen te verzamelen. Hij leidt Nederlands' eerste groep die geheel vrij improviseert: het (Original) Dutch Free Jazz Quartet. Hij brengt de rockjazz naar Nederland met zijn Association PC en gaat weer later experimenteren met curieuze bezettingen, lange improvisatieschema's en afwijkende maatsoorten. Daarnaast manifesteert de slagwerker zich als instrumentenbouwer – zo bespeelt hij een tijdlang een elektronisch drumstel van eigen makelij – en als een altijd geïnspireerde begeleider in de meer courante jazzstijlen, die hij tussen de bedrijven door blijft beoefenen

"Pierre Courbois (80!) is één van de belangrijkste vormgevers van de moderne Nederlandse jazz, een vooraanstaand ambassadeur daarvan in het buitenland, en een belichaming van de creatieve geest die de muziek kenmerkt." — Jury Opinion VPRO / Boy Edgar Award 2008

 

Local Jazz

Guus Essers en Patrick Holleeder, Hammond. Patrick Holleeder heeft zijn eerste muzieklessen gevolgd bij de bekende pianist Bert van den Brink. Zijn ervaring met de muziek begon achter een Hammondorgel. Later aangevuld met klassieke pianolessen.

Patrick heeft Piano Jazz en Lichte Muziek gestudeerd aan de Conservatoria van Hilversum en Zwolle (1992-2000), waar hij cum laude is afgestudeerd. Naast zijn lespraktijk geeft hij zeer regelmatig optredens, concerten en workshops. Ook speelt hij bij diverse uiteenlopende bezettingen, muziekprojecten en heeft hij in de afgelopen tijd diverse ensembles gedirigeerd.

Sinds begin 2012 is Patrick buiten zijn muzikale activiteiten op het podium ook nog eindredacteur geworden van het Cluborgaan "Turning Wheel", het Clubblad van de Hammond Orgel Club Holland, opgericht voor het promoten en in stand houden van Hammondorgels. En zo is de cirkel van zijn biografie weer helemaal rond, want met Hammondorgels is het in de muziek bij Patrick allemaal ooit een keer begonnen en dat bijna 40 jaar geleden!!

 

Muzikaal gastheer Guus Essers leidt ons door het programma waarbij stilstaan of -zitten er deze middag zeker niet bij is! En er zijn natuurlijk weer hapjes.

Pay what you want! Gratis toegang, maar een vrije gift als blijk van waardering is welkom!

Jazzclub GIGANT - Tickle the Ivories
Jazzclub GIGANT - Tickle the Ivories
Jazzclub GIGANT - Tickle the Ivories
Jazzclub GIGANT - Tickle the Ivories