De Indische & Molukse Zomer presenteert - Wieteke van Dort

De Indische & Molukse Zomer presenteert - Wieteke van Dort Kind van twee Culturen

Actrice Wieteke van Dort brengt samen met schrijver Hans Visser op 8 juli in de theaterzaal van Gigant te Apeldoorn haar eigen Indische familieverhaal ’Kind van Twee Culturen’. Het programma is onderdeel van de Indische & Molukse Zomer 2019.

’Kind van twee culturen’ is gebaseerd op het gelijknamige boek over Wietekes Indische familiegeschiedenis en haar daaruit voorvloeiende carrière aan de hand. De geschiedenis wordt verteld van de hand van verhalen, anekdotes, beelden uit het verleden en liedjes uit haar repertoire.
Wieteke van Dort is naast actrice ook cabaretière, schrijfster en beeldend kunstenares, maar vooral is zij een ’kind van Nederland en Indië’. Dankzij haar creatie van de Indische Tante Lien ziet menigeen haar inmiddels als ambassadrice van Indisch Nederland.
Haar voorouders vertrokken begin negentiende eeuw naar Nederlands-Indië, hopend op een betere toekomst. Het programma schetst hun levens en die van de daarop volgende generaties. Ze zien het oude Indië steeds meer Europees worden, ze ondergaan de Japanse bezetting en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, doen gedwongen afstand van hun geboortegrond en bouwen daarna een nieuw Nederlands leven op. Dat alles bepaalt uiteindelijk leven en werk van Wieteke van Dort.

Hans Visser was kunstredacteur bij onder meer de dagbladen van de Gemeenschappelijke Persdienst. Hij schreef de boeken ’Groeten van Java’ en ’Indië in Holland’. Samen met André Breedland maakte hij het boek ’De glans van de eenvoud’, een biografisch portret van André van Duin.
Het boek ’Kind van twee culten’ verscheen bij uitgeverij Conserve, Singel uitgeverijen.

Foto Wieteke van Dort: Emma-Sophie Ekelmans
De Indische & Molukse Zomer presenteert - Wieteke van Dort
De Indische & Molukse Zomer presenteert - Wieteke van Dort