Concert met Mauthausen Liederen en Brecht Liederen

Concert met Mauthausen Liederen en Brecht Liederen rebellen, dwarsdenkers & Entartete Kunstler

Theodorakis en Brecht waren de rebellen, dwarsdenkers en Entartete Kunstler van hun tijd en land (Griekenland en Duitsland).

Hanneke Evink en Juul Beerda brengen op 7 maart Brecht- en Mauthausenliederen naar Vestzaktheater de Walvis van GIGANT. Hanneke zingt en Juul begeleidt haar op accordeon. 

 

Programma

De eerste helft van het programma staat in het teken van de Mauthausenliederen. Griekse componist, dirigent en politicus Mikis Theodorakis is wereldberoemd door zijn filmsong ‘Zorba de Griek’, maar ook door ‘De Mauthausenliederen’. Theodorakis heeft een groot deel van zijn muziek gecomponeerd als politieke gevangene van het kolonelsregime in het Griekenland van de jaren 1967 tot 1970. Hij heeft daarbij gebruik gemaakt van gedichten van Pablo Neruda en Iakovos Kambanellis. Iakovos Kambanellis was van 1943-1945 gevangene in het concentratiekamp Mauthausen. De Mauthausenliederen worden geïllustreerd door gouaches van de joodse kunstenares Charlotte Salomons.

Na de pauze brengen Hanneke en Juul een programma met Vrouwenliederen, de ‘Brechtliederen’. Deze vrouwenliederen zijn door de joodse componist Hanns Eisler en dichter/theatermaker Bertolt Brecht gemaakt aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Eisler en Brecht staan in Hitler-Duitsland op de zwarte lijst en vluchten via Engeland naar Amerika. Daar maken ze een twintigtal liederen voor de vrouwen uit de onderklasse. Het worden hoogtepunten van de Duitse Liedkunst. Deze liederen zijn een ode aan het feminisme en een waarschuwing voor het fascisme. ‘Het leven begint in de moederschoot,’ zei Hanns Eisler, ‘En het eindigt veel te vaak op het slagveld van de man!’

 

Artiesten

Juul Beerda is musicus in hart en nieren. Vanaf zijn negende speelt hij accordeon en vanzelfsprekend volgt dan het conservatorium. Piano en accordeon hebben zijn voorliefde. Sinds 2009 is Juul fulltime uitvoerend muzikant en heeft hij honderden optredens verzorgd. Daarnaast is Juul actief als tekstschrijver en bij vele andere theaterproducties. Hanneke Evink is een zangeres en performer die autonoom of in samenwerking met haar muzikale partners sprankelende optredens verzorgt.

Concert met Mauthausen Liederen en Brecht Liederen