Jazzclub GIGANT: We’re back!

zondag 28 februari

Duur programma: 60 minuten

We zijn weer terug! Na een lange tijd zonder Jazzclub kun je zondag 28 februari eindelijk weer genieten van onze huisband: De Guus Essers band, aangevuld met 3 lokale zangers: Klaas Staal, Frans Scholten en Frits Groeneveld. Je geniet deze editie thuis vanuit je luie stoel via een gratis toegankelijke livestream!

We starten om 15:00 uur met een set van ongeveer 50 minuten. Wij hebben er zin in!

De link naar de livestream:

Wie zijn die 3 zangers eigenlijk?

Frans Scholten

Ik ben Frans Scholten – en ik was een ‘brommertje’. Oftewel een jochie dat qua zangstem de beschikking had over vier tonen, in een bereik dat zo laag lag dat je er als kind niets mee kon. Op de ‘lagere school’ werd mij vriendelijk, doch dringend verzocht niet mee te zingen. En ik vond het juist zo heerlijk … zingen.

Bij ons thuis werd veel gezongen en ik mocht gewoon meedoen. Thuis was het operette, Franse chansons en muziek uit de Nederlandse kleinkunst. Op mijn tiende ging ik gitaar spelen en om een of andere duistere reden ging ik ook zingen, echt zingen. Naast alle instrumenten die ik later min of meer ben gaan bespelen, is de stem altijd mijn hoofdinstrument gebleven. Ik begon mijn eerste band toen ik 13 was en op mijn twintigste was mijn bandje uitgegroeid tot een bijna professioneel gebeuren in het voorprogramma van Spargo. Daar zag ik hoe het leven eruit kan zien als je erg bekend bent. Zonder in detail te treden … Maar dát hoefde voor mij dus niet. Dat was het moment  waarop ik bepaalde dat in een band spelen een hobby zou blijven.

Ik ben een popjongen, maar gek op de timing en de harmonieën van jazz. Wat mij het meest intrigeert is de crossover tussen rock en jazz. De feel van de jazz, met het rauwe van rock. Of juist de finessen die ontstaan, zoals in de muziek van Steely Dan.

Ik vind het heerlijk om op 28 februari a.s. in Jazzclub Gigant de mogelijkheid te krijgen om met muzikanten die veel meer in de jazz zitten dan ik, een aantal stukken te mogen zingen die zowel de populaire- als de jazzmuziek raken. Echt ‘jazz zingen’ is voor mij te hoog gegrepen, maar het is wel lekker om er tegenaan te schuren.

Frits Groeneveld

Ik ben Frits Groeneveld. Ik ben opgegroeid in de jaren ‘60/’70 in Apeldoorn, terwijl in ons huis en in de werkplaats van mijn vader hele dagen de radiomuziek schalde. Op zondag speelden de LP’s van Dean Martin, Frank Sinatra, Chubby Checker en Elvis op de platenspeler in de voorkamer. Daarmee is volgens mij ook wel mijn liefde voor bigbands en blazers ontstaan. Zingen hield ik als puber wel een beetje voor mijzelf. Terwijl ik niet opgroeide in een muzikale familie heb ik achteraf beschouwd het zingen toch wel van mijn vader meegekregen. Ik herinner me nog wel nummers als Japie de Portier en Jelle zal wel zien die hij op feestjes en partijen stond te zingen.

Ik heb veel naar muziek geluisterd en meegezongen, en ik ben pas op mijn 30e begonnen om wat serieuzer te zingen. Na wat verschillende muzikale uitdagingen zoals het zingen in vocal groepen en in korte theaterproducties ben ik in verschillende bandjes gaan zingen. De richting die ik eigenlijk op wilde was toch richting bigband of de combinatie van piano, gitaar en sax in een meer jazzy, bluesy, soul muziekstijl. Na een aantal oefensessies en een optreden in zendgebouw Radio Kootwijk met de Bigband Apeldoorn was ik helemaal om. Onder meer met nummers van Frank Sinatra voelde ik dat er in de richting van de lichte jazz wel een grote uitdaging zat.

De laatste jaren is het rustig qua zang. Wel blijf ik met muziek bezig en zing ik regelmatig tijdens jamsessies. Alleen – daar kom je toch niet snel toe aan het zingen van nummers en muziek die ik graag zou willen. Zo’n 5 jaar geleden hoorde ik voor het eerst de soul/jazz van Gregory Porter. Deze jazz-zanger heeft me geïnspireerd om de uitdaging aan te gaan om jazzy soul en jazzy blues te zingen. Dus nog meer luisteren, leren en doen. De komende jaren hoop ik samen met met andere muzikanten mijn liefde voor het zingen voort te zetten.

Ik heb er veel zin in om op 28 februari met de Guus Essers Band mee te zingen in de Jazzclub GIGANT, maar ik vind het natuurlijk ook wel spannend. Uiteindelijk gaat het erom samen veel plezier te hebben en te genieten!

Klaas Staal

Ik ben Klaas Staal en sinds 30 mei 2020 de 50 gepasseerd. Zowel mijn vader, moeder als ook mijn opa, en overgroot opa waren ondernemers. Daardoor heeft het verhuisbedrijf Staal-Hartgers al meer dan 100 jaar heel veel inwoners van Apeldoorn verhuisd. Ik ben zelf eigenaar sinds 1995, dus ik doe het inmiddels ook al een tijdje.

Mijn zus was al vanaf kleins-af-aan bezig met zingen. Ze deed aan allerlei talentenjachten mee en was daar dagelijks mee bezig. En ja: op 15 jarige leeftijd werd ze gevraagd om in de band de Insiders te komen zingen, wat ze dan ook meer dan 10 jaar heeft gedaan.Ik ging als klein jochie altijd kijken bij de oefensessies van de band en pikte onbewust dus veel mee van de teksten en de nummers die ze speelden. De Insiders werden op een gegeven moment gevraagd om een avond te spelen op de 80e verjaardag van mijn Oma en dat vond mijn zus nogal wat – ze was nooit zenuwachtig, maar ze kreeg voor dit optreden een volledige brok in haar keel. Haar stem was weg, dus wat nu? Ikzelf was op dat moment 14 jaar en uit nood vroeg de band mij of ik een liedje wilde zingen en de avond ook een beetje komen te vullen. Uiteindelijk ben ik de hele avond op het podium blijven staan.

Een paar jaar later ging mijn zus verhuizen en heb ik haar plekje in de band overgenomen. Uiteindelijk heb ik gezongen diverse bands. Door mijn werk ben ik later in aanraking gekomen met Another Road, een band met allerlei stijlen, en daar zing ik nog steeds bij. Vorig jaar ben ik gevraagd om ook te gaan zingen in een Joe Jackson Tribute band. Zodra het weer kan zullen we daarmee ook gaan optreden.

Tijdens een optreden van de Guus Essers Band op een huiskamerconcert werd ik gevraagd om een paar nummers mee te zingen. Dat voelde heerlijk, mooie en goede muzikanten die het zingen voor een zanger makkelijk kunnen maken. Daaruit is een tijd later de vraag voortgekomen om een jazzoptreden mee te doen in de GIGANT Jazzclub. Ik vind het een eer om dat te mogen doen. Omdat ik in mijn muzikale verleden eigenlijk geen jazz heb gezongen is het optreden een bijzondere opgave, iets dat de uitdaging voor mij alleen nog maar leuker maakt!

Tickets bestellen

Prijs

Gratis toegang zonder ticket

Deur open

30 minuten voor aanvang

Tijden

zondag 28 februari 15:00

Locatie

Popzaal

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
voorstelling
vacature
muziek
cursus
film
evenement

Meer resultaten...